1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Kuurojen Maailmankongressi alkaa Etelä-Afrikassa

Kuurojen Maailmankongressi alkaa tänään Durbanissa Etelä-Afrikassa avajaisilla. Viikon mittaisessa kongressissa käsitellään maailman kuurojen ihmisoikeuksia ja hyvinvointia. 16. kerran järjestettävä kongressi pidetään nyt ensimmäistä kertaa Afrikassa. Neljän vuoden välein pidettävä kongressi on yksi kuurojen yhteisön suurimmista kansainvälisistä tapahtumista.

Kuva: http://www.kl-deaf.fi/fi-FI/KaisaAlanne/

Maailmankongressi kokoaa ihmisiä eri puolilta maailmaa. Tarkka osanottajamäärä ei ole vielä selvillä. Tapahtuma tarjoaa luentoja, kulttuuria ja erilaisten saavutusten esittelyjä. Viittomakieliset aktiivit vaihtavat myös kokemuksia kuurojen asioiden ajamisesta.

Eilen Kuurojen Maailmanliiton yleiskokous valitsi uuden hallituksen nelivuotiskaudelle. Hallitukseen pääsi myös suomalainen Kaisa Alanne Kuurojen Liitosta. Hän oli ääniharava yleiskokouksen äänestyksessä. Alanteen lisäksi hallituksessa on kahdeksan uutta jäsentä Yhdysvalloista, Norjasta, Turkista, Meksikosta, Venäjältä, Englannista, Bosnia-Hertsegovinasta ja Nepalista.

Suomi on ollut 16 vuotta Maailmanliiton johdossa. Suomen Kuurojen Liiton toiminnanjohtaja Markku Jokinen ei asettunut ehdolle kahdeksan vuoden puheenjohtajuuden jälkeen. Uudeksi puheenjohtajaksi nousi ennakkosuosikki, australialainen Colin Allen. Hänellä on pitkä kokemus erilaisista kansainvälisistä tehtävistä.

Yleiskokous päätti myös, että seuraava kongressi pidetään Istanbulissa Turkissa vuonna 2015.