1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Räjähdehamstraus on kiellettyä ja vaarallista

Helsingin Konalasta löytyi lauantaina muun etsinnän yhteydessä suurehko määrä räjähteitä ja ammuksia sekä muutamia aseita. Poliisin esitutkinnan mukaan räjähteet ovat peräisin Pohjois-Suomen pienistä järvistä ja ovat sodan aikaisia tai vanhojen säädösten mukaan hävitettyjä. Poliisi muistuttaa, että vanhojen aseiden tai räjähteiden löytymisestä on aina ilmoitettava.

Kotimaan uutiset

Näin suuria ase- ja räjähdeharrastajien luvattomia kotilöytöjä tulee poliisin tietoon harvakseltaan, puolustusvoimien mukaan muutamia kertoja vuodessa. Puolustusvoimat antaa poliisille aina virka-apua tällaisten räjähteiden hävittämisessä.

Maastosta tai rakennuksista löytyvä vanha ase tai räjähde täytyy aina ilmoittaa poliisille. Ilmoittamatta jättäminen katsotaan rikkomukseksi. Lain mukaan räjähteen liikuttelukin löytöpaikalla on kiellettyä.

- Suomen järvistä ja maaperästä löytyy vielä suhteellisen usein erilaisia ammuksia ja räjähteitä viime sotien ajoilta, sanoo Majuri Mika Tyry Etelä-Suomen sotilasläänin esikunnasta.

Räjähteitä hävitettiin aiemmin myös täysin lainmukaisesti upottamalla niitä vesistöihin. Näin voitiin tehdä 1970-luvulle asti. Sodan aikana saatettiin ammuksia hävittää myös kaivamalla niitä syvälle maahan.

Viikonloppuna Konalasta löydettyjä räjähteitä aseharrastaja säilytti luvattomasti omassa kerrostaloasunnossaan. Räjähdyksen sattuessa vahingot olisivat olleet suuret. Räjähteet on nyt hävitetty Santahaminassa.

Vanhat ase- ja räjähdelöydöt ilmoitetaan yleiseen hätänumeroon 112.

Lähteet: YLE Uutiset / Markku Pitkänen

Lue seuraavaksi