1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Goethe-instituutti perustettiin parantamaan Saksan mainetta

Saksan kieltä ja saksalaista kulttuuria maailmalla tunnetuksi tekevä Goethe-instituutti viettää tänä vuonna 60-vuotismerkkivuottaan. Instituutti perustettiin toisen maailmansodan jälkeen Saksa-kuvaa kohentamaan.

kulttuuri
Goethe-instituutin 60-vuotisteemasivut internetissä.
http://www.goethe.de

Ensimmäiset Goethe-instituutit aloittivat toimintansa baijerilaisissa pikkukaupungeissa. Pian toimintaa kuitenkin laajennettiin, ja instituutteja alettiin perustaa myös ulkomaille.

Kun saksan kieltä ja saksalaista kulttuuria edistävä Goethe-instituutti vuonna 1951 perustettiin, Saksan maine oli kaikkea muuta kuin hyvä. Berliinin Goethe-instituutin lehdistötiedottaja Christine Regus muistuttaa, että natsidiktatuurin aikaiset hirmuteot olivat vielä tuoreessa muistissa ja kiinnostus saksalaista kulttuuria kohtaan oli nollapisteessä.

- Meidän täytyi toisen maailmansodan jälkeen yrittää solmia uudelleen suhteita muihin maihin. Ja näyttää, että on myös toisenlainen Saksa, kertoo Regus.

Instituutti tarjoaa kielikursseja ja nykytaidetta

Goethe-instituutti tunnetaan ennen kaikkea saksankielen kursseistaan, joita instituutti tarjoaa Saksassa ja ulkomailla. Kielenopetus on kuitenkin vain osa instituutin toimintaa.

Goethe-instituutista on kuuden vuosikymmenen aikana kehittynyt Saksan merkittävin kulttuurilähettiläs. Noin yhdeksässäkymmenessä maassa toimiva instituutti tekee tunnetuksi saksalaisia nykytaiteilijoita ja solmii suhteita ulkomaisiin kulttuurivaikuttajiin. Regus toteaa, että maailmanlaajuinen kulttuurityö ei kuitenkaan aina ole helppoa.

- Tiedon taso vaihtelee eri maiden välillä tuntuvasti. Esimerkiksi Afganistaniin on turha lähettää avantgardetaiteilijoita, toisin kuin Brasiliaan, jossa heillä on kova kysyntä.

Goethe-insituutin työ on osoittautunut alkuhankaluuksista huolimatta hedelmälliseksi. Saksan kuva ulkomailla on jälleen positiivinen ja myös maan kulttuuritarjonta kiinnostaa maailmalla.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maarit Lukkarinen

Lue seuraavaksi