Narkolepsiakorvaukset selviävät todennäköisesti vasta elokuun lopussa

Lääkevahinkovakuutuspoolin ratkaisut mahdollisista narkolepsiakorvauksista saadaan todennäköisesti vasta elo-syyskuun vaihteessa valmistuvan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen loppuraportin yhteydessä. Vielä viime viikolla sosiaali ja terveysministeriö vakuutti, että korvauspäätösten aikataulu aikaistuisi heinäkuulle.

Kotimaa

Euroopan lääkevirasto EMA tekee perjantaina Pandemrix-sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteydestä asiantuntija-arvionsa. EMA julkistaa suosituksen rokotteen ohjeistuksen päivittämiseksi tai säilyttämiseksi ennallaan. Lääkevirasto voi myös ehdottaa tutkimusten jatkamista. Asiantuntijakeskusteluja varten EMA on pyytänyt myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta vastaamaan muutamiin Suomea koskeviin kysymyksiin.

Lopulliset Pandemrix-rokotetta koskevat päätökset tekee Euroopan komissio. Tavallisesti komissio kuitenkin seuraa EMA:n ohjeistusta.

Suomalaiset viranomaiset ryhtyvät käsittelemään korvausasioita vasta EMA:n päätöksen jälkeen. Sosiaali- ja terveysministeriön terveydenedistämisen yksikön johtajan Taru Koiviston mukaan Lääkevahinkovakuutuspooli tekee ratkaisunsa todennäköisesti vasta elokuun lopussa. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin kertoi viime viikolla, että korvauspäätösten aikataulu olisi aikaistunut kuukaudella.

Ministeriön mukaan Guzenina-Richardsonin tiedot, joiden mukaan korvauspäätöksiä olisi luvassa jo tämän viikon lopulla, eivät pidä paikkaansa.

Lähteet: YLE Uutiset