Koloradonkuoriaisista runsaasti havaintoja

Koloradonkuoriaisesta tehtiin havaintoja useilla eri paikkakunnilla eteläisessä ja itäisessä Suomessa menneen viikon aikana. Koloradonkuoriainen on yksi maailman pahimmista perunasadon tuhoajista.

Kotimaa

Perunaa tuhoavia koloradonkuoriaisia löytyi viime viikolla Kymenlaaksosta Kouvolasta, Varsinais-Suomesta Nousiaisista sekä Hämeestä Sysmän kunnasta.

Eviran mukaan Koloradonkuoriaisia saattaa nyt esiintyä laajalti koko eteläisen ja itäisen Suomen alueella sekä mahdollisesti myös pohjoisempana.

Havaintoilmoitusten jälkeen Eviran tarkastajat löysivät lukuisia toukkia sekä kuoriaisen munaryhmiä. Osa toukista on voinut jo ehtiä maahan koteloitumaan.

Aikuiset kuoriaiset sekä toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon pesäkkeitä, jotka on helppo havaita muusta kasvustosta.

Perunakasvustossa voi esiintyä myös muita kasvien lehtiä syöviä hyönteisiä, mutta niiden aiheuttama vioitus ei ole samaa suuruusluokkaa kuin koloradonkuoriaisen aiheuttama.

Evira kehottaa kaikkia perunanviljelijöitä tarkkailemaan viljelmiään koloradonkuoriaisen varalta.

Lähteet: YLE Uutiset