Hyppää sisältöön

Lemmikistä luovutaan liian helposti

Ihmiset luopuvat lemmikeistään usein liian heppoisin perustein. Eläinsuojeluyhdistysten mukaan uutta kotia etsivien eläinten määrä onkin ollut kasvussa. Suurin osa ilman kotia jäävistä eläimistä on kissoja.

Kuva: YLE Kirsi Partanen

Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistys auttaa vuosittain etsimään uutta kotia noin 60 - 70 lemmikkieläimelle.

- Määrä on kasvusuunnassa. Lemmikistä halutaan nykyään eroon aiempaa pienemmistä syistä, kertoo varapuheenjohtaja Kirsi Haasanen Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistyksestä.

Syitä luopua eläimestä on monia.

- Ei jakseta hoitaa, taloudelliset syyt, mielenterveysongelmat ja esimerkiksi uuteen paikkaan muutto, listaa Haasanen.

Ei enää vain kesäkissoja

Eniten kotia vailla on kissoja. Haasasen mukaan nykyään ei kuitenkaan ole kyse kesäkissoista, joista syksyn tullen luovutaan, vaan yhteydenottoja tulee jatkuvasti ympäri vuoden.

- Joillakin ihmisillä on sellainen luulo, että eläinsuojeluyhdistykselle voi vain tuupata lemmikkinsä. Moni aloittaa puhelun sanomalla, että minulla olisi tässä pari kissaa, minne minä voin tuoda nämä?

Kirsi Haasanen muistuttaa omistajan vastuusta viimeiseen asti.

- Pitäisi miettiä, onko järkevää etsiä uutta kotia esimerkiksi vanhalle, munuaisvikaiselle kissalle. Mielestäni tälläisissa valitettavissa tapauksissa on kyse vastuun pakoilusta, jossa siirretään vastuu eläimen lopetuspäätöksestä jollekin toiselle.