Kesä-heinäkuussa on salamoinut poikkeuksellisen paljon

Salamat ovat leiskuneet ja ukkonen jylissyt eri puolilla maata. Tämä kesä on jo toinen vilkas ukkoskesä monen, paljon hiljaisemman kesän jälkeen.

Kotimaa
Salamointia
Ukkosmyräköitä saadaan yleensä kesällä, mutta talviukkosetkin ovat mahdollisia.Yle

Meteorologi Matti Huutonen sanoo sitä kuitenkin sattuman oikuksi.

- Se että on kaksi ukkosherkkää kesää peräkkäin, on enempikin sattuman oikku kuin mikään tilastollinen fakta tai merkki pysyvämmästä muutoksesta.

- Meille on nyt vaan sattunut käymään niin otollisesta suunnasta ilmavirtaukset. Ilmamassat ovat olleet jo alkukesästä hyvin lämpimiä. Kun siihen liitetään sopivasti kosteutta ja joku laukaiseva tekijä ukkosen synnylle, niin eipä siinä paljon muuta tarvita, Huutonen kuvailee.

Räiskettä Näsijärven ympärillä

Ukkoset ja salamat pitävät myös sääharrastajat kiireisinä.

- Tänä kesänä on Näsijärven ympäristössä salamoinut aktiivisesti. Ne ovat olleet sellaisia lämpöukkosia, jotka ovat paikallisesti salamoineet aika paljon, mutta aika pienellä alueella, kertoo ylöjärveläinen sääharrastaja Esa Palmi.

- Toisaalta pilvimuodostelmat eivät ole olleet kauhean näyttäviä. Siitä on puuttunut niin sanottua tuuliväännettä, mikä tarkoittaa että ukkoset ovat olleet hyvin paikallisia ja sanoisinko aika piirteettömiä.

- Silloin ne vain satavat ja salamoivat paljon paikallaan, Esa Palmi kertoo.

Kesäkuussa rävähti

Toukokuu jää ukkostilastoihin hiljaisena, maasalamoita oli vähemmän kuin toukokuussa keskimäärin.

Mutta heti kesäkuun ensimmäisenä päivänä rävähti.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan silloin rekisteröitiin 15 234 maasalamaa. Ne leiskuivat lähinnä maan keskiosissa ja entisen Oulun läänin alueella.

Kesäkuuhun mahtuu myös toinen yli 10 000 maasalaman päivä, se oli 12.6. Silloin salamoi varsinkin maan etelä- ja keskiosissa, ja salamaluvuksi tuli 11 353.

Suurin salamatiheys oli Kangasniemellä, kun sadalle neliökilometrille iski tuona päivänä 190 maasalamaa. Ilmatieteenlaitoksen mukaan näin suurta päivälukua ei ole ollut moniin vuosiin.

Koko kesäkuun salamamääräksi laskettiin 46 548, kun kesäkuun pitkän ajan keskimäärä on 35 371.

Heinäkuun tilasto jo täynnä

Heinäkuussa salamointi on vain kiihtynyt. Maasalamoita on kertynyt kuukauden puoliväliin mennessä jo 60 020, kun heinäkuun keskimäärä on 58 992.

Päiviä jolloin on rekisteröity yli 10 000 salamaa, on tänä kesänä ollut jo viisi - kaksi kesäkuussa ja kolme heinäkuussa - kun niitä kaikkina kesinä ei ole yhtäkään.

Eikä ukkonen kohtele kaikkia maakuntiakaan tasapuolisesti.

- Joo, on siinä jonkin verran alueellisia eroja, sanoo Matti Huutonen.

- Perinteisesti rannikkoseudut ovat varsinkin alkukesästä poutaisempia ja aurinkoisempia. Viileä meri viilentää, ja sitten se puhdistaa rannikon pilvistä ja pitää sen poutaisena.

- Toisaalta taas sisämaan puolella, kun Karjalan kannasta pitkin pääsee oikein lämmintä ilmaa leviämään itäiseen Suomeen, niin siellä voi olla hyvinkin voimakkaita ukkosia kesän mittaan, Matti Huutonen kertoo.

Sääharrastaja tienpäällä

Esa Palmi oli heinäkuun toisena viikonloppuna Satakunnan ja Pirkanmaan rajan tuntumassa Karviassa. Saaliina oli ainakin muutama komea pilvikuva.

- Kyllä viime viikonloppuna Karviassa oli ihan näyttävä vyörypilvi. Eli sen ukkospilven etureunassa oli sellainen näyttävä pilvimuodostelma, jonka takana oli sitten voimakas tuulenpuuska, syöksyvirtaus.

- Ja parin kilometrin oli tullut myös rakeita, Esa Palmi kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset