Naisen käsilaukku voi muistuttaa sekatavarakauppaa

Jokaisella naisella on käsilaukku. Laukkuja on eri mallisia, eri kokoisia ja eri värisiä sekä eri materiaaleista tehtyjä. Kaikille niille on yhteistä se, että naisen käsilaukulle ei saa mennä ilman lupaa. YLE Lahti tutki naisten käsilaukkujen sisältöä naisten viikon kunniaksi.

Kuva: YLE Lahti

Naisten käsilaukut eivät ole pieniä ja siroja niin kuin yleensä mielletään. Suurimmalla osalla naisista on mukanaan olkalaukku tai kassi, jossa tavarat kulkevat kätevästi mukana.

Päällisin puolin naisten käsilaukut näyttävät ihan tavallisilta laukuilta, jotka pitävät sisällään pienen määrän jokapäiväisiä ja hyödyllisiä tavaroita. Joskus tämä oletus pitää paikkansa.

- Laukusta löytyvät lompakko, avaimet, kännykkä, kalenteri ja tietenkin huulipuna, ruskeaa nahkalaukkua olallaan kantava Ritva kertoo.

Samaiset perustavarat löytyvät lähes jokaisen naisen laukusta, pienillä lisäyksillä höystettynä.

- Ihan perustavaroiden lisäksi mun laukussa on aina purkkaa, nenäliinoja, meikkejä, bussiaikataulut ja aurinkolasit, heijastimella koristellun maastokuvioisen olkalaukun kanssa kulkeva Mira selittää.

Muumimamman käsilaukku

Joidenkin laukuista löytyy puolestaan tavaraa vaikka muille jakaa.

- Nyt mulla on suht tyhjä laukku, jossa ei ole kun perustavarat, mutta joskus täältä löytyy kaikkea maan ja taivaan väliltä. Yleensä tämä on kuin muumimamman käsilaukku, mustan kankaisen käsilaukun kanssa kaupungille lähtenyt Päivi naureskelee.

- Minun laukkuni on sellainen sekatavarakauppa. Ikinä ei tiedä mitä tarvitsee eli kaikki on aina mukana. Se mitä mun laukussa ei ole, niin sitä ei tarvita, käsipyyhkeitäkin olkalaukussaan kuljettava Tuija toteaa.

Ei niin perinteisiä tavaroita, joita käsilaukuista löytyy, ovat muun muassa vaihtosukat, työtodistukset, pelikortit ja tyhjät elinluovutustestamentit.

Laukkuja ei vaan voi olla liikaa

Jotkut naiset vaihtelevat käsilaukkujaan tiheään, mutta toiset kulkevat sama kassi käsipuolessaan vuodesta toiseen. Yleisin tapa on pitää erikseen päivä- tai arkilaukkua sekä pienempää iltalaukkua.

Toisille on tärkeää, että laukku sopii asustukseen.

- Vaihtelen laukkua todella tiheään, koska laukun pitää aina sopia väreiltään muuhun asustukseen, suuren olkalaukun kanssa tällä kertaa kulkeva Elli kertoo.

Kysymykseen, voiko naisella olla liikaa käsilaukkuja, ylivoimainen enemmistö naisista vastaa ei.

- Aina pitää olla muutama vaihtolaukku. Tai aika montakin vaihtolaukkua, Intiasta tuotua korikassia mukanaan kantava Sari naureskelee.

- Sitten laukkuja on liikaa jos niitä alkaa olla satoja, mutta ei muuten, valkoiseen nahkalaukkuun sonnustautunut Tuulikki toteaa.