Lasinpuhaltajat antavat potkua Lahden tulevaan muotoiluvuoteen

Lahden Muotoiluaseman heinäkuun näyttelyssä on esillä nuoren muotoilijan sekä pitkän linjan lasinpuhaltajamestarin teoksia. Panu Turusen minimalistiset työt ovat oodi Suomen luonnolle, Kari Alakoskelle taas yhtenä lähtökohtana on ollut tekninen haastavuus.

muotoilu
Panu Turusen teoksia.
Panu Turusen teoksia. Lähimpänä "Kaski", joiden takana "Drop"-maljakoita.YLE Lahti / Kristiina Lehto

Entinen huoltoasema Lahden Vesijärvenkadulla on jo jonkin aikaa palvellut Helsinki Design Capital 2012 -hankkeen lahtelaispäämajana.

Muotoiluasemaksi ristityn tilan kuudes näyttely esittelee kaksi taiteilijaa, joille yhteisnäyttely on luontevaa. Puolet töistä on Panu Turusen, puolet Kari Alakosken suunnittelemia. Alakoski on puhaltanut molempien teokset.

Kari Alakoski on maamme harvoja lasinpuhaltajamestareita. Hän on puhaltanut vuosikymmenten aikana mm. Aallon, Sarpanevan ja Wirkkalan suunnittelemia lasiesineitä.

Puhaltaessaan nuoren muotoilijan Panu Turusen töitä hän ei kuitenkaan verrannut niitä entisaikojen suurten mestareiden suunnittelemiin.

- Ei sitä sillä tavalla mieti. Sitä vaan yrittää saada muodosta mahdollisimman hyvän ja sellaisen, mitä muotoilija on halunnut.

Yksilöllisesti suupuhallettujen veistosten tekeminen on muotoilijan ja puhaltajan tiivistä yhteistyötä.

Suomalainen lasi kokee renessanssiaan

Alakoski on seurannut suomalaisen lasin kultakautta suorastaan suutuntumalla. Omissa töissään hän näkee suurten suomalaismestarien vaikutteita, mutta myös italialaisia vivahteita. Huippumuotoilijoiden töistä Alakoski on imaissut erityisesti niiden teknisen vaativuuden. Alakosken työt eivät ole helppoja puhaltaa.

Panu Turunen arvostaa suuresti nuutajärveläistä lasiperinnettä, mutta haluaa tuoda sitä tähän päivään.

- Kyse on kansallisromantiikan uudesta noususta, joka on ollut nähtävissä jo muutaman vuoden, Turunen kuvailee.

Turusen työt kuvaavat suomalaista luontoa, useimmiten vesielementtiä. Myös vanhat agraariperinteet ja suomalainen mielenmaisema saavat osansa Turusen käsittelyssä.

Kari Alakoski on iloinen, että 1950-lukulaisista lasinmuotoiluperinteistä ollaan pikkuhiljaa irtautumassa.

- Nuutajärvellä opiskelleet nuoret tekijät ovat perustaneet omia pieniä hyttejään, joissa tehdään todella hienoa työtä, sanoo itsekin Nuutajärvellä lasinpuhaltajia opettanut mestari.

Lähteet: YLE Lahti