Kuuma auto on koiralle kidutuskammio - helpotusta haetaan nyt viilennystuotteista

Koira matkustaa helteillä ilmastoimattomassa autossa pätsissä turkki päällä. Kun yllä on viilentävä loimi, olo helpottuu. Jokioislaisen koirankoulutuskeskus PiskiPalvelun yrittäjä Anne Rekola myy koirille viilentäviä makuualustoja, loimia ja pantoja - ja käyttäjät ovat tyytyväisiä.

terveys
koira viilennysloimi yllään
Ei loimi koiraa pilaa, tietää Rurik.YLE / Eeva Hannula

Yrittäjä Anne Rekolan koira Rurik kärsii herkästi helteestä. Rurik on sitä paitsi viisas koira: kun Anne on lähdössä automatkalle, tulee Rurik käskemättä viivana hakemaan omaa viilennyspantaansa. Kun viilennysloimea puetaan sen ylle, se odottaa hievahtamatta ja hieman tärkeänä. Ilmiselvästi Rurik tietää, että kohta olo helpottuu.

- Froteinen loimi on kevyt, nopea pukea ja helppo kostuttaa. Kun se kostutetaan kylmällä vedellä ennen pukemista, niin se luovuttaa kauan kosteutta. Erityisesti pitkäkarvaista koiraa kostea loimi viilentää kauan aikaa, kertoo Anne Rekola.

Viilentävässä kaulapannassa on kankaan sisällä viilentäviä kiteitä. Kiteet imevät viileän veden itseensä, ja panta paisuu hiukan. Kiteet luovuttavat viileyttä koiraan ja imevät lämpöä koirasta.

- Ideana pannassa on myös se, että koiralla on kaulassa rauhaset, joiden kautta viileys kulkee koko koiran kehoon. Rurik tunnistaa pannan itse oikein hyvin, ja tulee varaamaan esineen itselleen, kertoo Rekola.

Vastaavia viilennyshuiveja ja -rannekkeita on käytössä myös ihmisille.

Älä jätä koiraa kuumaan autoon

Moni koiranomistaja tietää kokemuksesta, miten paksuturkkinen koira hakeutuu helteillä talon viileimmälle kivilattialle makaamaan tai kaivaa puutarhassa vilpoisempaa maata esiin ja kiepahtaa kuoppaansa makoilemaan. Viilennysalusta helpottaa koiran oloa samalla tavoin.

Tuotteista huolimatta koiraa ei saa helteillä jättää autoon odottamaan, edes varjoon.

- Joskus seuraan todella huolissani sitä, miten huolimattomasti ihmiset jättävät koiriaan helteellä autoihin. He kuvittelevat, että ikkunoiden ollessa auki koira pärjää sisällä, sanoo Anne Rekola.

- Mutta kun auto sammutetaan ja ilmastointi menee pois päältä, niin autohan kuumenee hetkessä +50-asteiseksi.

Koiran jättäminen autoon lämpimällä ilmalla on lainsäädännössä eläinrääkkäystä, joka on rikos. Näitä tapauksia sattuu vieläkin liian usein.

- Esimerkiksi viikonvaihteessa olin koiranäyttelyssä, missä koko ajan jouduttiin kuuluttamaan, että yleisön pitää välittömästi hakea pois koiriaan autoista. Autojen vieressä oli poliiseja, jotka olivat valmiina särkemään autojen ikkunat, elleivät omistajat ilmesty paikalle. Vastuuntunnotonta, moittii Rekola.

Lähteet: YLE Häme