Hammaslääkärin paikkoja yhä tarjolla - omatoimipaikkausta ei enää tarvita

Hammaslääkäripula on paikoin helpottanut. Esimerkiksi Riihimäellä hammaslääkäreitä on nyt enemmän kuin aikoihin. Silti virkoja on edelleen täyttämättä. Hammaslääkärikoulutuksen vähentäminen tuntuu terveyskeskuksissa, jotka kilpailevat työvoimasta ostopalveluita kunnille tarjoavien yritysten kanssa.

hammaslääkärit
hammaslääkäri ja -hoitaja hoitamassa potilasta

Riihimäen kaupungin hammashoidosta ei enää jaeta neuvoja paikata hampaita kotikonstein virkkuukoukkua käyttäen, vaikka pari hammaslääkärin virkaa onkin täyttämättä. Uusi ylihammaslääkäri on saanut taloon tämän vuoden puolella neljä hammaslääkäriä lisää.

Kiireettömään hoitoon joutuu silti edelleen jonottamaan kuusikin kuukautta, mutta esimerkiksi torstaina särkypotilaana olisi päässyt hammaslääkärin tuolille jo vartin päästä. Riihimäkeläinen Taneli Pitkämäki oli maanantaina aamupäivällä teettämässä juurihoitoa.

- Helmikuussa tilasin ensimmäisen ajan ja toukokuussa laitettiin lääkepaikka. Nyt tehtiin tämä juurihoito eli viitisen kuukautta. Kyllä se aika pitkä aika. Toivoisin, että jonot olisivat lyhyempiä, sanoo Pitkämäki.

Riihimäen terveyskeskuksen omien hammaslääkäreiden työpaineita on helpotettu ulkoistamalla raskaaksi koettu särkypäivystys. Tämä on parantanut terveyskeskuksen hammaslääkäreiden jaksamista ja sitä kautta viihtymistä työssä.

Hammaslääkäreitä tarvitaan lisää

22 vuotta Riihimäellä hammaslääkärinä toiminut Taru Kinossalo tietää, että riittävä työvoima keventää yksittäisen hammaslääkärin työpaineita.

- Tietenkin jos kaikki virat olisivat täynnä, olisi tarpeeksi henkilökuntaa. Ja saisi tehdä oman hammashoitajan kanssa töitä ja työolosuhteet on hyvät. Meillä on uudet koneet, joten sen suhteen olosuhteet on kunnossa.

Hammaslääkäripulaan vaikutti hammaslääkärikoulutuksen lopettaminen Turusta ja Kuopiosta. Kotimaisten lääkäreiden vajetta on täytetty muun muassa palkkaamalla virolaisia hammaslääkäreitä.

Osastonhoitaja Riitta Sovijärvi Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymästä toivoo hammaslääkärikoulutuksen lisäämistä.

- Koulutusta pitäisi lisätä valtiovallan puolelta. Hammaslääkäreitä jää tilastojen mukaan eläkkeelle hyvin paljon, eikä heille ole korvaavaa porukkaa tulossa.

Lähteet: YLE Häme

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus