Helteet tekivät piikin hukkumistilastoihin

Pohjois-Suomessa on hukkunut tänä kesänä viisi ihmistä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ennakkotietojen mukaan Lapissa on hukkunut kolme ja Pohjois-Pohjanmaalla kaksi ihmistä. Kainuussa hukkumisia ei ole ollut.

hukkuminen
Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton kouluttaja Jari Nummela.
YLE / Sini Kinnunen

Heinäkuun helteet ovat tehneet piikin hukkumistilastoihin, sillä kuluvan kuun aikana vesillä on menehtynyt 22 ihmistä. Koko maassa on hukkunut tänä vuonna noin 60 ihmistä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kouluttaja Jari Nummela sanoo, että hukkumisia tapahtuisi selvästi nykyistä vähemmän, jos vesillä ei käytettäisi alkoholia.

- Jos vesiltä saataisiin pois pahimmat örveltäjät eli humalaiset keski-ikäiset miehet, niin hukkumistilastot siistiytyisivät.

Pienille pelastusliivit mökkirantaankin

Alkukesästä hukkumistilastoja synkensivät pienten lasten hukkumiset. Nummelan mukaan pienille lapsille voi pukea pelastusliivit yhtä hyvin omaan mökkirantaan kuin uimarannallekin.

- Näin pelastusliivejä voi kokeilla ikäänkuin leikin varjolla ja samalla lapsi oppii tietämään, miten ne toimivat veden varaan jouduttaessa.

Uimarannalla Nummela pitäisi lapsia silmällä siten, että lapsi jäisi aikuisen ja rannan väliin eli aikuinen olisi vedessä eikä istumassa rannalla.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Viisaasti vesillä -kiertue rantautui maanantaina Kemin Uleninrantaan ja tiistaina vuorossa on Rovaniemi. Tapahtumissa opastetaan, miten hätään joutunut voidaan pelastaan vedestä erilaislla apuvälineillä omaa turvallisuutta vaarantamatta.

Lähteet: YLE Perämeri

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus