News of the World -vyyhti vain laajenee - nyt eroavat poliisit

Britanniaa ravisteleva urkintakohu näkyy nyt irtisanoutumisina poliisivoimien korkeimmilla palleilla: Scotland Yardin ylin johto on eronnut. Myös itse pääministerin suhteet skandaalin keskeisiin hahmoihin ovat herättäneet kysymyksiä. Toimittaja, joka ensimmäisenä väitti News of the World -lehden päätoimittajan tienneen alaistensa harjoittamasta urkinnasta, on löytynyt kuolleena.

Ulkomaat
Pääministeri David Cameron poistumassa Downing Street 10 virka-asunnosta Lontoossa.
Britanniassa pääministeri David Cameron haluaa, että parlamentti kokoontuu hätäistuntoon yhä paisuvan salakuunteluskandaalin takia. Tänään erostaan ilmoitti Lontoon poliisin apulaispäällikkö.

Pääministeri David Cameronin kaupan edistyskiertue Afrikkaan typistyy kahteen päivään salakuunteluskandaalin takia. Hän lentää takaisin Britanniaan vastaamaan viime päivinä esiin nousseisiin kysymyksiin. Cameronin mukaan parlamentti kokoontuu keskiviikkona hätäistuntoon. Parlamentin piti aloittaa kesätaukonsa jo tiistaina, mutta nyt Cameron katsoo, että lisäpäivä on tarpeen.

Kaksi silmäätekevää poliisijohtajaa on eronnut kahden päivän sisällä. Maanantaina Scotland Yard kertoi apulaispäällikkö John Yatesin erosta - hän oli aikanaan jättänyt News of the Worldin puhelinurkinnat tutkimatta.

Hänen pomonsa Paul Stephenson erosi sunnuntaina. Oli käynyt ilmi, että hän oli palkannut News of the Worldin entisen toimituspäällikön Neil Wallisin neuvonantajakseen.

Heinäkuussa skandaalin takia kuopattu viikkolehti News of the World oli uutisia löytääkseen salakuunnellut puhelimia ja lahjonut poliiseja.

Tulilinjalla politiikan, median ja poliisin eliittiä

Britanniassa poliitikot sulkivat aikanaan silmänsä urkintaväitteiltä pitääkseen hyvät välit lehdistöön. Oma kysymysmerkkinsä on pääministeri Cameron.

Cameronin lehdistöpäällikkönä toimi aiemmin News of the Worldin ex-päätoimittaja Andy Coulson. Toinen ex-päätoimittaja Rebekah Brooks on pääministerin ystävä.

Poliisi pidätti mediamoguli Rupert Murdochin luottonaisena tunnetun Brooksin sunnuntaina, mutta päästi hänet vapaaksi takuita vastaan jo varhain maanantaina. Myös Coulson ja Neil Wallis ovat olleet pidätettynä.

Poliisi on kuulustellut Wallisia, Coulsonia ja Brooksia lehden harjoittamasta puhelinurkinnasta ja poliisien lahjontaepäilyistä.

Urkintaskandaalia selvittävä Britannian parlamentin valiokunta kuulee News of the Worldia julkaisseen News Corporationin johtajistoon kuulunutta Rebekah Brooksia sekä yrityksen omistajia Rupert ja James Murdochia tiistaina.

Lähteet: AP, AFP, Reuters