1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. haulikot

Ampujat tähtäävät ympäristöystävällisyyteen

Ampumaradoilla kiinnitetään entistä enemmän huomiota harrastuksen ympäristövaikutuksiin. Esimerkiksi Kontiolahden haulikkoradalla kerätään jokaisesta ammutusta kiekosta kahden sentin maksu ympäristötilille. Sillä rahoitetaan lyijypitoisuuksien mittauksia rataympäristössä.

haulikot
Haulikkoampuja ampumaradalla.
Timo Heikura / Yle

Kontiolahdella on tänä vuonna ryhdytty kierrättämään pahvien lisäksi myös haulikonhylsyt.

- Meiltä ei jää ympäristöön oikeastaan muuta kuin savea kiekkojen jäänteistä, Pekka Suominen Kontiolahden Urheilijoista kertoo.

Vuoden 2013 jälkeen lyijyhaulien käytön tulisi loppua radalla kokonaan. Suominen pitää teräshauleihin siirtymistä ongelmallisena, koska ne käyttäytyvät eri tavalla kuin yleisesti kilpailuissa käytettävät lyijyhaulit.

Myös Ilomantsin ampumaradalla harkitaan luotien keräämistä, mutta siitä ei ole vielä päätetty. Ilomantsin Ampujien puheenjohtaja Kalle Kakkosen mukaan keräämiselle ei ainakaan vielä ole tarvetta, koska rata ei sijaitse pohjavesialueella.

Ampumaradat vilkastuvat metsästyskauden alla, kun harrastajat verestävät taitojaan. Kontiolahden Urheilijoiden haulikkoradalta kerrotaan, että yleisöammunnat keräävät paikalle iltaisin parikymmentä ihmistä.

Aktiivisia harrastajia on nelisenkymmentä.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala

Lue seuraavaksi