Kyläkauppojen myynti noussut viime vuosina

Päivittäistavarakauppa ry esittää, että reseptivapaiden lääkkeiden ja viinien myynti vapautettaisiin. Yhdistyksen mukaan se toisi myyntiin lisäpiristystä. Itäuusimaalaisen Sarvisalon kylän kyläkaupassa ehdotus otetaan vastaan epäillen.

Kotimaa

Sarvisalon kyläkaupassa käy kesälomaviikonloppuna vilske. Talvisin on kuitenkin hiljaista, kertoo kyläkauppias Anne Rosqvist-Räty.

- Ei tästä leipä kovin helpolla irtoa. Nyt juuri on hyvä, mutta kesä on vähän liian lyhyt. Tammikuun pakkasilla on vähän erilaista, Rosqvist-Räty sanoo.

Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan kyläkauppojen määrä on vähentynyt, mutta keskimääräinen myynti on noussut. Yhdistys ajaa reseptivapaiden lääkkeiden sekä viinien myynnin vapauttamista. Se auttaisi myös kyläkauppoja, toimitusjohtaja Osmo Laine sanoo.

- Nyt asiakkaat, jotka muuten voisivat käyttää kyläkauppoja, menevät tekemään ostoksensa taajamien marketteihin, koska niissä on lääke- ja alkoholipalvelut, Laine toteaa.

Alkon tilauspalvelu ja lääkekaappi jo nyt toiminnassa

Jo nyt kyläkauppojen on mahdollista hakea luvat Alkon tilauspalvelun, Postin palveluiden sekä lääkekaapin pitämiseen. Rosqvist-Rädyn kyläkaupassa näistä toimii Alkon tilauspalvelu, mutta se ei ole nostanut myyntiä. Tilauksia on vain muutama viikossa.

- Voi olla, etteivät kaikki kehtaa tilata alkoholijuomia. Jos viinit olisivat hyllyssä, voisi se parantaa niiden menekkiä, Rosqvist-Räty pohtii.

Hän ei silti usko, että apteekki- ja alkoholipalveluiden tuominen kylälle pelastaisi kaupan.

- Kauniisti puhutaan vaikka mitä, mutta totuus on, että maaseutu autioituu. Työt ovat muualla.

Sarvisalossa kesäpaikkaansa pitävä pariskunta ei usko, että lääkkeiden tai viinien myynnin vapauttaminen lisäisi heidän käyntejään.

- Ihan mukavaa se voisi olla, joskus niitä voisi tarvita, mutta en usko, että käynnit lisääntyisivät, Taru Kaikkonen toteaa.

- Täällä on esimerkiksi erittäin hyvää leipää. Se on syy tulla tänne, Teuvo Kaikkonen sanoo.

Lähteet: Yle Uutiset