Kirkkonummelta bongattiin uusi petoludelaji

Eteläisten hyönteislajien hivuttautuminen Suomen luontoon jatkuu. Viimeisimpänä uutena lajina Rönnskärin saarelta Kirkkonummelta on löydetty kookas petoludelaji, vornalude. Joka vuosi maan luonnosta tavataan yhä enemmän aiemmin tuntemattomia hyönteislajeja, kertoo Suomen ympäristökeskus.

Kuva: Teemu Rintala

Vornalude, latinaksi Reduvius personatus, on jo 514. Suomesta löydetty ludelaji. Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Teemu Rintala sanoo, että tähän asti vornaludetta on tavattu lähimmillään Viron ja Venäjän puolelta.

Rintala toteaa, että Suomen hyönteislajisto saa kesä kesältä yhä enemmän keskieurooppalaisia piirteitä, kun lähialueilta muuttaa maahan uusi lajeja. Osa lajeista loikkaa tänne myös suoraan Itämeren eteläosista tai jopa kauempaa. Uusien tulokkaiden joukossa on luteiden lisäksi myös näyttäviä perhosia, kookkaita sudenkorentoja ja kulkusirkkoja.

Teemu Rintalan mukaan taustalla vaikuttaa ilmastonmuutos, ja ilmiö on näkynyt Suomen luonnossa 1990-luvun puolivälistä lähtien. Uusien lajien saapuminen on kytköksissä Suomen yhä lämpimämpiin kesiin, ja etelästä ja kaakosta tuleviin ilmavirtauksiin, jotka kuljettavat mukanaan uusia hyönteislajeja.

Kuten vornaluteenkin tapauksessa, uusi hyönteislaji saapuu usein ensin rannikon saarille ja leviää sieltä sitten mantereelle.

Vornalude ei ime ihmisen verta, mutta se voi purra itsepuolustukseksi, jos se kokee olonsa uhatuksi. Purema voi olla hyvin kivulias. Mitään tauteja vornaluteen ei ole todettu levittävän.

Vornalude on tumman ruskea tai musta ja se on 17 millistä 22 millimetriin pitkä.