Tietotekniikan kierrätyksessä pitää huomioida tietoturva

Tiedostojen siirtäminen roskakoriin tai delete-napin painallus eivät takaa sitä, että tietoihin ei päästäisi enää käsiksi. Tietotekniikan, kuten tietokoneiden, kopiokoneiden ja älypuhelimien, kierrätyksessä on oltava tarkkana tietoturvan kanssa.

Kotimaa
Käytetyn tietokoneen muistia tyhjennetään pääkapunkiseudun kierrätyskeskuksessa.
Käytettyjen tietokoneiden muistit tyhjennetään pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksessa.YLE

- Usein, kun laitteita jälleenmyydään tai laitetaan kierrätykseen, saatetaan unohtaa tyhjentää niiden muisti. Senkin kerran kun niitä luullaan tyhjennetyiksi, sinne on jäänyt dataa, joka on helposti palautettavissa, kertoo CERT-FI -tietoturvayksikön päällikkö Erka Koivunen Viestintävirastosta.

Vanhan tietotekniikan tietoturvaongelmat tulevat usein esiin, kun laitteet päätyvät uusille käyttäjille. Esimerkkitapauksia on kantautunut tietosuojavaltuutetun tietoon.

- Ihmiset saavat vaihdossa vanhan koneen, joka on täynnä edellisen käyttäjän tietoja, viestejä ja henkilökohtaisia asioita, kuvailee tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Väärinkäytösten riski olemassa

Muistien uumenista kaivettuja tietoja voidaan käyttää väärin monilla tavoilla.

- Nykyisin ihmiset tallettavat kaikki salasanat, pankkikorttitunnukset ynnä ovikoodit älypuhelimeen ja tietokoneelle. Näitä tietoja rikolliset pystyvät hyödyntämään tekemällä uusia käyttäjätunnuksia ja suoria tietomurtoyrityksiä, selvittää Blancco Oy:n tuotejohtaja Ari Korpelainen.

Laitteiden muistit voidaan tyhjentää asianmukaisten ohjelmistojen avulla. Monet elektroniikkaa kierrättävät yritykset ja kierrätyskeskukset huolehtivat tietojen poistamisesta asiakkaidensa puolesta.

Vaikka tietoturva-asiat mietityttäisivät, ei käyttökelpoisen tietotekniikan kierrätystä kannata jättää pois laskuista. Huolellisella käsittelyllä moni laite on käytössä pidempään ja tiedot pysyvät turvassa.

Lähteet: YLE Uutiset / Nina Moisio