Kesäteatteria jo 15 vuotta Kemijärven Luusuassa

Luusuan kylässä Kemijärvellä, tarkemmin sanottuna Ulkuniemessä toimii yksi Lapin touhukkaimmista kesäteattereista. Kesäteatteria pyörittävät matkailuyrittäjinä tunnetut Elvi ja Urho Kelloniemi. Matkatuvalla on meneillään jo viidestoista teatterikesä. Ja katsomo on aina täynnä.

Kemijärvi
Matkatuvan leiriytymisalue
Matkatuvan leiriytymisalue Kemijärven rannalla on siisti ja hyvinhoidettu. Karavaanareille sieltä löytyy Suomen parhaisiin kuuluva alue ja palvelu.YLE / Jorma Korhonen

Tänä kesänä Luusuassa, Kemijärven eteläisellä rannalla ovat esiintyneet vierailevat harrastajateatterit. Kaukaisimmat ryhmät tulevat Taivalkoskelta ja Oulujoelta. Lappilaista harrastajateatteria ovat edustaneet Räväsojan känsäkourat Ounasjoelta hauskoilla esityksillään.

Kelloniemet haluavat tarjota yleisölle hyvän ja monipuolisen teatteriohjelmiston, esimerkiksi sellaisen esityksen kuin Aapelin kirjoittama Siunattu hulluus.

- Haluamme jatkossakin kehittää tätä kesäteatteritoimintaa, mutta tietysti keskitymme matkailijoiden majoitus- ja muuhun palveluun, perustehtäväämme.

Kelloniemet ovat rakentaneet kesäteatterilleen hyvät puitteet. Sateinenkaan sää ei haittaa esityksiä, sillä suuri katsomo on katettu ja katon alla myös näytellään.

Mukavaa ja antoisaa työtä

Elvi ja Urho Kelloniemi ovat tehneet varsinaisen päivätyönsä opettajina Rovaniemellä, Meltauksessa ja Kemijärvellä. Matkatupa -nimisen matkailuyrityksen he perustivat 30 vuotta sitten ja myös opettajina sitä hoitivat.

- Voimme sanoa, että tämä työ on mukavaa ja antoisaa. Viihdymme asiakkaidemme kanssa, sanovat Kelloniemet.

Matkatuvat on suosittu pysähtymis- ja olemispaikka. Sinne saavutaan yhä uudestaan. Matkatuvalla voi majoittua mökkeihin, mutta ympäri vuoden on varattavissa myös kaksi rivitalohuoneistoa, joissa molemmissa on viisi vuodepaikkaa. Ja saunat lämpiävät. Matkatuvalla on karavaanareille on oma alueensa ja se onkin ahkerassa käytössä.

Kauniilla paikalla järven rannalla

Matkatuvan retkeilykeskus sijaitsee erittäin kauniilla paikalla Kemijärven törmällä. Uimarannat ovat hyvät ja kalavedet antoisat. Hillasuot ja valtion metsästysmaatkin ovat lähellä. Matkatuvalla on isot tasaiset järvenrantanurmikot ja pelikentät. Niistä leiriläiset tykkäävät. Kesäisin talon pihalla voidaan tanssahdellakin.

Ulospäin suuntautuva yrittäjäpariskunta tunnetaan hyvästä palvelusta ja ystävällisyydestä.

- Eihän tässä kurttuotsaisena auta olla. Vieraiden reippaus ja iloisuus tarttuu ja voihan sitä hyvääoloa jakaa toisinkin päin. Asiakkaiden viihtyvyys on meille kaikkein tärkeintä, Urho painottaa.

Ei enää laivureiksi

Elvi ja Urho Kelloniemi ovat monella tavalla näyttäneet tietä Lapin kesämatkailussa. He ovat rohkeasti tarttuneet erilaisiin liikeideoihin ja -ajatuksiin.

Uraa uurtavaa työtä nykyaikaisessa matkailussa Kemijärvellä Kelloniemet tekivät laivureina 1980-luvulla. He rakensivat kotisataman Lapin Helmi -nimiselle risteilijälle ja myöhemmin siihen samaan satamaan asettui Lappi Star. Risteilyt olivat suosittuja ja mutta pariskunta päätti kuitenkin luopua laivoista. Lapin Helmi seilaa nyt Kajaanissa ja Lappi Star risteilee Norjassa Oslovuonossa.

Elvi ja Urho sanovat "vesielämän" olleen mielenkiintoista aikaa, mutta laivureiksi he eivät enää aio alkaa. Kelloniemet pitävät hyvänä, että Kemijärvellä Lasse Ketonen jatkaa laivaperinnettä ja tuo asiakkaita myös Matkatuvan satamaan.

Matkatupalaiset kiittävät alueen kyläseurojen ja järjestöjen keskeistä yhteistyötä, johon myös he osallistuvat.

- Yksin tämä homma olisi paljon vaikeampaa, he sanovat.

Lähteet: YLE Lappi / Jorma Korhonen