1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viritä jäätelösi itse!

Makuelämykset ovat rajattomat, jos luo ihan itse oman jäätelönsä. Helpoimmin se käy ostamalla kaupasta vaniljajäätelöä, johon voi oman maun mukaan lisätä melkein mitä vaan homejuustosta makeisiin herkkuihin.

Kuva: Comstock Production Department

Herkullinen makuelämys aurajuuston ystäville on sinihomejuustojäätelö. Kaupan vaniljajäätelöpohjaa sulatetaan hiukan, sen jälkeen siihen sekoitetaan aurajuustoa ja lopuksi komeus jäädytetään pakastimessa uudelleen, neuvoo ruokatoimittaja, keittokirjojakin julkaissut Tiia Koskimies, joka itse ihastui homejuustojäätelöön maistaessaan sitä jälkiruokana.

- Voimakkaan makuista jätskiä tarjottiin joulun tienoilla pipareiden ja siirappimaisen kastikkeen kera, ihastelee Tiia Koskimies.

Kesällä aurajuustojäätelö voisi olla herkkua kotimaisten mansikoiden kera. Valmiina myytävän vaniljajäätelön tuunaaminen on helppo tapa olla luova ja luoda uusia makuja. Makupaletti on rajaton aina chilistä ja valkosipulista makeisiin herkkuihin.

Sopivasti sulatettu jäätelömassa voidaan keksinmurujen tai muiden mieleisten makuaineiden kanssa koota tuorekelmulla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan kerroksittain.

- Jäädyttämisen jälkeen komeudesta leikataan suorakaiteen muotoisia paloja tarjottavaksi. Kyytipojaksi sopii marjamelba tai vadelmakastike.

Käsinkin voi tehdä

Ihan omin käsinkin voi kotona tehdä jäätelöä. Jäätelökoneella rakenne vatkautuu tasaisemmaksi, käsin tehty muistuttaa enemmän jäädykettä, eli parfeeta. Ilman konetta syntyy melko kuohkea lopputulos kun jäätelöpohja jäähdytetään ensin jääkaapissa, josta se siirretään pakastimeen.

Sen jälkeen käydään vatkaamassa varttitunnin välein noin tunnin ajan. Vatkaaminen on tärkeää erityisesti alkuvaiheessa, jotta jätski ei mene köntiksi.

Pieni tilkka alkoholia pitää massan kuohkeampana, mutta silloin jäätelö ei sovi lapsille. Kotijäätelö säilyy pakastimessa enimmillään 3 - 4 viikkoa. Mehusta jäädytetty sorbetti säilyy pidempään.

Lisää jäätelöreseptejä Umamista. (siirryt toiseen palveluun)