Jäätelöä voi tehdä kotonakin

Jäätelö on vanha keksintö, mutta mikään ei näytä horjuttavan sen asemaa suosittuna kesäherkkuna - päinvastoin. Kun jäätelöhammasta oikein kolottaa, voisi sen tekemistä kokeilla kotona itsekin. Ohjeet löytyvät ihan perinteisistä keittokirjoista.

Kuva: Arja Lento

Suomalaiset ovat jäätelönkulutuksessa Euroopan kärkikastia. Tutkimusten mukaan jäätelöä kuluu meillä keskimäärin 14 litraa vuodessa henkeä kohti. Monet syövät jäätelöä ympäri vuoden, mutta toki kesä on kylmän herkun parasta aikaa.

Jäätelövalikoima on kaupoissa ja kioskeissa toki laaja, mutta mikään ei estä tekemästä jäätelöä kotona itse, rohkaisee Pohjois-Karjalan Marttojen kotitalousneuvoja Tiina Anola-Pukkila.

- Herkullisia kokeiluja voi tehdä niin jäätelökoneella kuin ilmankin. Käyttötavaltaan nykyiset jäätelökoneet ovat aika yksinkertaisia. Koneella jäätelöä kuitenkin syntyy kerralla aika pieni määrä, Tiina Anola-Pukkila kertoo.

Ilman konetta

Internetistä jäätelönteko-ohjeita löytyy vaikka kuinka paljon. Erityisesti kotitalousneuvoja suosittelee keskustelusivustojen ja ruokablogien ohjeita. Hyviä ohjeita on myös ihan perinteisissä keittokirjoissa.

- Yleensä ohjeissa on pohjana esimerkiksi tomusokeri-keltuais-vaahto, kermavaahto ja valkuaisvaahto, joita sitten maustetaan maun mukaan. Jäätelöseoksen pakastamisen kuluessa seosta täytyy aika ajoin sekoittaa, jotta muodostuvien jääkiteiden koko pysyy pienenä, Tiina Anola-Pukkila neuvoo.

Aikaa jäätelön valmistumiseen kuluu yleensä muutama tunti, eli pikaista helpotusta jäätelönhimoon ei ole luvassa vaan mielensä täytyy malttaa.

Ilman lisäaineita

Itse tehty jäätelö on hyvä valinta mm. siinä mielessä, ettei jäätelöön tällöin tarvita ylenmäärin lisäaineita.

- Myös erityisruokavalioisten kannalta jäätelön tekemistä itse kannattaa harkita. Silloin voi valita vain ja ainoastaan ne raaka-aineet jotka perheenjäsenille varmasti sopivat. Jäätelöä voi tehdä esimerkiksi soijamaidosta, kauramaidosta tai kookosmaidosta, Tiina Anola-Pukkila kertoo.

Terveellisyyttä voi vaalia myös maustamalla jäätelön kotimaisilla marjoilla.

Jäädykettä ja sorbettia

Jäätelön lisäksi kotona voi tehdä muitakin kylmiä herkkuja, Tiina Anola-Pukkila neuvoo.

- Sorbettiin ei käytetä mitään maitotaloustuotetta vaan sen pohjana on yleensä sokeriliemi joka maustetaan vahvasti jollain mehulla. Pakastamisen aikana sitäkin pitää sekoittaa vaikka ihan sähkövatkaimella. Seokseen lisätään kova valkuaisvaahto ja annetaan sitten jäätyä.

- Jäädykkeissä voi käyttää esimerkiksi rahkaa, kermavaahtoa ja marjoja. Jäädykkeet pakastetaan vaikkapa kakkuvuoassa tai annosvuoissa.

- Myös jugurtin jäädyttämistä voi kokeilla, samoin kotimehujen pakastamista mehujääksi. Kuulin myös että banaaneja voi pilkkoa ja pistää pakastimeen. Jäiset banaanipalat soseutetaan sauvasekoittimella, Tiina Anola-Pukkila kertoo.