1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äänisaaste

Helsinki kartoitti hiljaiset alueet

Helsinki on selvittänyt asukkaiden avulla, missä sijaitsevat kaupungin hiljaiset alueet. Asukaskysely on osa Helsingin meluntorjunnan suunnitelmaa. 190 000 helsinkiläistä asuu tieliikenteen melualueella, jossa ohjearvot ylittyvät.

Kuva: YLE

Hiljaisiksi alueiksi mainittiin laajoja, melko tunnettuja alueita kuten Keskuspuisto, Viikki, Arabianranta, Töölönlahti, Seurasaari, Vuosaaren ja Vantaanjoen rannat, Kivinokka ja Jollas.

Kaikki asukkaiden hiljaisiksi kokemat alueet eivät todellisuudessa ole kovinkaan hiljaisia. Vehreät paikat vain koetaan rauhallisiksi.

- Esimerkiksi Alppipuisto ei ole keskiäänitasolta niin sanottu hiljainen paikka. Melutaso ylittää 50 desibeliä koko puiston alueella, kertoo kaupungin ympäristötarkastaja Anu Haahla Alppipuistossa, josta kulkevat ohitse junat ja lentokoneet.

Kaupungin tekemän selvityksen mukaan helsinkiläiset myös pitävät hiljaisia alueita hyvin tärkeinä.

Talvella 2007-2008 tehtyyn asukaskyselyyn saatiin 2100 vastausta.

Melututkimuksella halutaan tuoda esiin melun haitallisia puolia.

- Hiljaisilla alueilla on positiivista vaikutusta ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin.

Katoavatko hiljaiset paikat?

Helsinki pyrkii ehkäisemään melua monella tavalla. Teillä pyritään esimerkiksi käyttämään melua vaimentavaa tiepäällystettä.

- Sellaiset meluntorjuntakeinot ovat hyviä, jotka vähentävät melua jo päästölähteessä. Lisäksi voidaan käyttää perinteisiä meluesteitä.

Tällä hetkellä 190 000 helsinkiläistä asuu tieliikenteen melualueella, jossa ohjearvot ylittyvät. Samalla kasvaa kaupungin paine rakentaa asuntoja yhä tiiviimmin.

Anu Haahlan mukaan kaupungin tavoitteena on säilyttää myös hiljaisia ja äänimaisemaltaan miellyttäviä alueita.

- Kaupunkisuunnittelu, eli kaavoitus ja liikennesuunnittelu ovat ihan avainasemassa siinä tehtävässä, Anu Haahla muistuttaa.