Katusoittajat nostavat kaupungin imagoa

Keskeltä Kemin keskustaa soi vienona äänenä kahden nuoren pojan laulama iskelmäballadi. Laulua säestää kitaran rauhallinen sointi. Kävelykadulla kiirehtii vain muutama ihminen. He vilkaisevat poikia ja nopea hymy käväisee kasvoilla.

kulttuuri
Musiikkia opiskelevat Henry Salmi ja Ville Mikkola päätyivät mieluisaan kesätyöhön. "Muuten varmaan leikattais nurmikkoa tai maalattais aitoja."YLE / Sini Kinnunen

Kemin kävelykadulla musisoiva parivaljakko Henry Salmi ja Ville Mikkola ovat Kemitiimin palkkaamia katumuusikkoja. Kemin kävelykadulla ja satamassa vieraileville matkailijoille ja paikallisille ovat ehtineet esiintyä jo haitaristit ja viulistit, kertoo Kemin kaupunkikeskusyhdistyksen puheenjohtaja Aulikki Kotaniemi.

- Yritämme nostaa näin mielikuvaa Kemistä. Ja samalla tässä työllistetään nuoria. Nuoret saavat esiintymiskokemusta ja mahdollisuuden tehdä sitä mistä tykkäävät, Kotaniemi kertoo.

Kun musiikkia opiskelevat torniolaispojat näkivät Kemitiimin työilmoituksen lehdessä, ei hakemuksen kanssa aikailtu. Ajatus tuntui hauskalta - se veisi taatusti lähemmäksi unelmaa olla oikea muusikko.

- Ajateltiin kokeilla ja tärppäsi. Tässä saa esiintymisjännitystä pois. Alussa melkein hävetti soittaa kadulla, mutta se meni nopeasti ohi. Nyt on vain kivaa. Ja on tässä kyllä oppinu ottamaan paljon rennommin sen soiton, toteaa Ville Mikkola kitara kainalossaan.

Kesämuusikko kaupunkien tunnelmoitsija

Usea kaupunki etsii kuumeisesti keinoja vetovoimaisuutensa lisäämiseksi. Yhtenä ratkaisuna nähdään palkatut katutaiteilijat. Kemissä yhdistys maksaa artisteille pienen peruspalkan matkakuluja sekä motivaatiota kattamaan.

Kitarakoteloon sinkoavat kolikot ovat ekstraa.

- Oon soittanu nyt toista viikkoa Kemissä. Kasassa on 310 euroa. Ne mie säästän uuteen rumpusettiin, toteaa Mikkola tavoitteellisesti.

Katuyleisö nauttii etäällä

Poikien yleisö on liikkuvaista ja ujoa. Moni kuunteleva pysyttelee kaukana. Aikansa nautittuaan he antavat kiitoksensa.

- Lopulta joku lapsi uskaltautuu varovaisesti heittämään muutaman isän antaman kolikon kitarakoteloon, pojat naurahtavat.

Muusikkoduon sekä Kemitiimin korviin kantautunut palaute on ollut pelkästään hyvää. Myös pojat itse uskovat nostavansa Kemin vetovoimaisuutta musiikillaan.

- Kyllä se nousee ainakin jos me ite soitetaan, nauravat pojat.

- Mutta ihan totta, jos kadulla on hyvä muusikko soittamassa, niin onhan se on paljon mukavampi jossain kadulla käveleskellä, Mikkola ja Salmi täsmentävät.

Lähteet: YLE Perämeri