1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puutarhanhoito

Pikku-paratiisit vuokrattavana Kangasniemen korvessa

Kangasniemen Siikaselän kylässä Timo Lahtisen maatilan tiluksia koristaa sievien pikkumökkien rivistö. Pari vuotta sitten toteutunut unelma on Suomen ensimmäinen vuokraperiaatteella toimiva siirtolapuutarha-alue.

puutarhanhoito
Seija Lindström siirtolapuutarhassaan.
Punainen siirtolapuutarhamökki on helsinkiläisen Lindströmin perheen paratiisi.YLE / Sari Selin

Puutarhuri ja puuseppä Timo Lahtinen rakensi maalleen 16 siirtolapuutarhamökkiä. Tavallisesta siirtolapuutarhasta alue poikkeaa siinä, että mökit palstoineen ovat vuokrattavissa eivätkä myynnissä. Ideaa vuokrattavista siirtolapuutarhamökeistä mies ehti kypsytellä yli 20 vuotta.

Nykyisessä "ylipuutarhurin "roolissa hyötyä on sekä puusepän että viljelypuolen puutarhurin opinnoista. Myös vaimo Pirjo on puistopuolen puutarhuri, joten apu pihanlaittoon löytyy läheltä.

- Omin käsin rakennettuja mökkejä vuokrataan kesät talvet. Nyt heinäkuussa yli puolet mökeistä on vuokrattuna ja vuosisopimusten lisäksi kesävieraat varaavat mökkejä lyhyemmiksi ajoiksi, jopa viikonlopuiksi.

Pikavisiitillä olevat vieraatkin voivat hyödyntää vuokramökin puutarhan antimia, jos sattuvat sadonkorjuun aikaan punaisen tai keltaisen mökin asukkaiksi. Isäntä hoitaa vapaana olevien mökkien piha-alueet ja ostopalveluna vieraiden pihat, jos puutarhakärpänen ei ole puraissut.

- Omat hommat tässä vähenevät sitä mukaan, kun porukka lisääntyy. Vielä ei kenellekään ole tarvinnut antaa noottia pitkästä ruohosta tai hoitamattomasta puutarhasta. Kun viereisellä tontilla leikataan ruohoa, omalle pihanhoidolle tuppaa tulemaan kiire, nauraa Lahtinen.

Iidan ja isoäidin yhteinen muumimökki ja satulinna

Helsinkiläinen Seija Lindström on tyttären perheen kanssa vuokrannut punaista pikku-paratiisia jo toista vuotta. Myös Aada-koira ja Mimmi-kissa ovat hyväksyneet puutarhapaikan omaksi reviirikseen.

- Haluttiin sellainen paikka, jossa voi möyhiä maata ja istuttaa kukkia. Pienestä puutarhasta löytyy valmiina kirsikka- ja omenapuut, marjapensaita, koristepensaita ja perennapenkki. Raparperipiirakkaa on nautittu oman puutarhan raparpereista ja sipuleita viljelty itse. Ensi kesänä satoa saadaan varmasti enemmän.

Puutarhan ammattilaisiksi väliaikaiset siirtolapuutarhurit eivät tunnustaudu.

- Kun pääsee vähän nyppimään rikkaruohoja, se on kaikkein parasta. Kirjoja on luettu ja apua saadaan ylipuutarhureilta Pirjolta ja Timolta ja tytär kävi hakemassa lisäoppia puutarhamessuilta.

- Tämä on oikea paratiisi helsinkiläisille. Naapurit ovat mukavia ja mökissä nukkuu paljon paremmin kuin kaupungissa. Nelivuotiaan Iidan mukaan tämä on meidän yhteinen muumimökki. Kun jouluna tulimme tänne Siikaselkään ja puutarha oli peittynyt lumeen, Iidan mielestä vietimme joulua Satulinnassa.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi