Ahtaalle ajettu mediamoguli

Maailman merkittävin mediapamppu Rupert Murdoch saattoi olla uransa käännekohdassa, kun hän tiistaina astui tiistaina Britannian parlamentin valiokunnan kuultavaksi. Kymmenen kansanedustajan valiokunta halusi vastauksia kysymyksiin väitetystä puhelinhakkeroinnista ja korruptiosta Murdochin omistamissa brittiläisissä lehdissä.

Ulkomaat
Rupert Murdoch
Rupert MurdochPeter Foley / EPA

80-vuotias Murdoch on kiistelty henkilö, jonka mediavalta ulottuu neljään maanosaan.

Murdochin ura media-alalla alkoi 22-vuotiaana luontevasti, kun hän peri isältään osaomistuksen kahdessa australialaisessa sanomalehdessä. Isä, sir Keith, oli yksi menestyneimmistä miehistä Australian sanomalehtibisneksessä. Nuori Rupert Murdoch tunsi jo varhain populaarijournalismin omaksi alakseen.

Murdoch tuli Britanniaan vuonna 1968 ja osti juorulehtenä tunnetun The News of the World -lehden. Pikavauhtia hän hankki omistukseensa myös the Sun-lehden, josta tuli seksi- ja sensaatiojuttujensa ansiosta Britannian myydyin sanomalehti. Myöhemmin myös laatulehtinä pidetyt The Times ja The Sunday Times -sanomalehdet siirtyivät Murdochin laajenevaan mediaimperiumiin.

Mediajätti laajenee

Murdoch laajensi toimintaansa lehdistön ulkopuolelle ja perusti satelliittitelevisio Skyn. Vastoin arvostelijoiden vähättelyjä ja halveksuntaa, satelliittitelevisio osoittautui menestykseksi ja antennimetsä Britanniassa kasvoi. Sky-televisiosta tuli hyvin tuottava yritys sen jälkeen, kun se ahmaisi kilpailijansa pois markkinoilta.

Britannian televisiomarkkinat eivät riittäneet Murdochille. Seuraavaksi hän siirtyi Yhdysvaltoihin ja laajensi omistustaan elokuvan puolelle ostamalla 20th Century Fox-yhtiön ja perusti Yhdysvaltoihin neljännen televisioverkon eli Fox-television.

Samalla hän hankki Yhdysvaltain kansalaisuuden ja kiersi siten kiellon, jonka mukaan Yhdysvalloissa ei ulkomaalainen saanut omistaa televisioasemia.

Kun televisio siirtyi digitaaliaikaan, Murdochin tv-asemat olivat eturintamassa hyödyntämässä uusia medioita, kuten maksukanavia ja ostoskanavia.

Neljän maanosan imperiumi

Nykyään Rupert Murdochin medialonkerot ulottuvat neljään maanosaan: Eurooppaan, Yhdysvaltoihin, Aasiaan ja Australiaan. Sanomalehtien ja satelliitti- ja kaapelitelevisiokanavien lisäksi Murdochin News Corporation-konserniin kuuluvat yhtiöt tuottavat muun muassa kirjoja, elokuvia ja muuta viihdettä ja viestintäpalveluja.

Merkille pantavaa on, että huomattavan monet Murdochin yhtiöistä tuottavat myös vakavasti otettavia kansainvälisiä uutisia. News International -yhtiöön kuuluu useita laatulehtiä.

Britannaissa Murdochin omistuksessa ovat muun muassa The Times, The Sunday Times ja The Sun. Yhdysvalloissa taas omistuksiin kuuluu muun muassa The Wall Street Journal, josta Murdoch julkaisee myös Aasian painosta. Synnyinmaassaan Australiassa Murdochin lehtiryppääseen kuuluu noin 150 lehteä.

Kaikki News Internationalin lehdet tavoittavat viikoittain yhteensä yli 14 miljoonaa lukijaa ja televisio- ja radiokanavat noin 45 miljoonaa katselijaa ja kuuntelijaa.

Murdochin omistuksessa olevien yhtiöiden vuotuinen liikevaihto on noin 23 miljardia euroa eli lähes puolet Suomen valtion budjetista.

Poliittinen peluri?

Rupert Murdochilla on ollut hyvät suhteet poliitikkoihin varsinkin Britanniassa.

Konservatiivien valtakaudella 1980- ja 1990 -luvuilla Murdochin lehdet tukivat yleisesti ottaen hallitusta. Pääministeri Tony Blairin valtaantulon jälkeen 1997 Murdoch tuki myös työväenpuolueen hallitusta.

Murdoch on pitänyt vuosien ajan yhteyksiä myös Kanadan konservatiiviseen nykyjohtoon, Yhdysvaltain presidenttiin Barack Obamaan ja Australian entiseen pääministeriin Kevin Ruddiin.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n arvion mukaan Rupert Murdoch on aina pannut omat bisnes-etunsa kaiken muun edelle. Hän on ottanut suuria riskejä, mutta samalla luonut täysin uusia toiminta-aloja.

Arvostelijat väittävät, että Murdoch on manipuloinut hallituksia ja venyttänyt sääntöjä ja pykäliä tullakseen maailman ensimmäiseksi globaaliksi mediamoguliksi.

Nyt hän on uransa kovimmassa tulikokeessa, keskellä skandaalia, jossa The News of the World-lehden toimittajia ja avustajia epäillään jopa 4 000 ihmisen yksityiselämän laittomasta seuraamisesta puhelinkuuntelun avulla.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Väisänen