1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lääketieteen lehti kiittelee Suomen suolanvähennystoimia

Tuore yhdysvaltalaistutkimus tuo lisänäyttöä suolaisen ruokavalion haitoista. Paljon natriumia ja vähän kaliumia ruokavaliostaan saavilla ihmisillä on kohonnut riski sairastua ja menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkimustulokset julkaisseen lehden pääkirjoituksessa todetaankin, että esimerkiksi Suomessa ponnistelut suolan kulutuksen vähentämiseksi ovat tuottaneet hyvää tulosta.

terveys
Suomessa suolan kulutusta on pyritty vähentämään.
Arja Lento / Yle

Tulokset vahvistavat entisestään käsitystä suolan haitoista ja tukevat suolan käytön vähentämiseen tähtääviä ravitsemussuosituksia. Länsimainen ruokavalio sisältää liian paljon suolaa eli natriumkloridia.

Archives of Internal Medicine-lehdessä julkaistun tutkimuksessa kartoitettiin natriumin ja kaliumin yhteisvaikutusta sydämen hyvinvointiin. Tutkimuksen keskeinen löydös oli, että korkea natrium-kalium-suhde lisäsi ihmisten kokonais- ja sydänkuolleisuuden riskiä.

Ruokavalion korkean natriumpitoisuuden todettiin olevan yhteydessä suurentuneeseen kokonaiskuolleisuuden riskiin. Vastaavasti korkea kaliumpitoisuus liittyi pienempään kokonais-ja sydänkuolleisuuden vaaraan. Kaliumin lisääminen ruokavalioon saattaisi siis kasvattaa terveyshyötyä.

Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että ruokavalion korkea natriumpitoisuus ja alhainen kaliumpitoisuus liittyvät korkeaan verenpaineeseen ja suurentuneeseen sydänsairauksien riskiin.

Tutkimuksessa seurattiin noin 15 vuoden ajan yli 12 000 miestä ja naista, joista 2 270 menehtyi seurannan aikana.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi