Hallitusohjelma väistää mummokysymyksen

Suomen nykyisessä hallitusohjelmassa ei puututa isoäitien käännytykseen. Perheenyhdistämiskäytännöistä mainitaan lähinnä, että niiden tulisi olla samansuuntaisia kuin muissa Pohjoismaissa. Ruotsi on hiljattain tiukentanut tältä osin maahanmuuttopolitiikkaansa.

Kotimaa

Suomessa oleskelulupa voidaan myöntää laillisen maahanmuuttajan perheenjäsenille, joiksi katsotaan puoliso ja alaikäiset lapset. Yksittäistapauksissa isovanhempi voi saada poikkeusluvan, jos hän on todistettavasti täysin riippuvainen perheenjäsenistä.

Hallitusohjelman perusteella mummokäytäntö näyttää jatkuvan samana lähivuodet. Perheenyhdistämisistä ohjelmassa mainitaan oikeastaan vain se, että käytäntöjen tulee olla samansuuntaisia muiden Pohjoismaiden kanssa.

Esimerkiksi Ruotsi on tiukentanut politiikkaa. Siellä maahan tulevilta perheenjäseniltä vaaditaan virallisia henkilöllisyyspapereita, ja samaa mallia kaavaillaan nyt Suomeenkin. Ruotsissa muutos on mullistanut somalien perheenyhdistämiset – ne ovat lähes loppuneet, koska virallisia papereita ei ole Somaliassa annettu vuosikymmeniin.

Suomen maahanmuuttoviraston mummokäännytykset puhuttivat viime hallituksen istuessa. Tapaukset saivat ihmisoikeusaktivistit ja lehtien pääkirjoitukset vaatimaan inhimillisyyttä sairaiden vanhusten kohteluun.

Lähteet: YLE Uutiset