1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ravintola Salve

Silakoille Salveen asti

Maailmanmatkaaja Merja Åkerlind kertoo suunvuorossaan siitä, kuinka hän tapasi taannoin uuslahtelaisen. Mies vaikutti tyytyväiseltä siihen, että oli eläkepäivillään jättänyt pääkaupunkiseudun. Asuintilaa ja -mukavuutta saa Lahdesta huomattavasti halvemmalla kuin Helsingistä. Mutta jotakin kuitenkin puuttuu.

Merja Åkerlind haluaa suunvuorossaan karjalanpaistin turistin ruokalistoille. Kuva: YLE

Palveluyritystä pitkään pyörittänyt mies totesi ohimennen käyneensä juuri herkuttelemassa Helsingissä, ravintola Salvessa.

Ehkä tuttu kulmakunta veti kaihoilemaan, mutta oli ruokamatkailuun tärkeämpikin syy. Herra uuslahtelainen ei ollut löytänyt yhdenkään lahtelaisravintolan ruokalistalta silakoita. Helsingistä hän tiesi niitä saavansa, Salven lisäksi kahdesta muustakin ravintolasta.

Kaikki kunnia kansainväliselle keittiölle ja etnisille ravintoloille. Ne ovat virkistäneet huomattavasti Lahden ravintolamaailmaa, johon kuului muutama vuosikymmen sitten lähinnä kahden osuuskaupan ruokaloita, sulle-mulle-periaatteella jaettuja kauppapaikkoja tasaisesti keskustassa ja sivummalla.

Tampereelta muuttanut järkyttyi tarjonnan kapeutta. Palasin minäkin muutaman kerran Manseen tuttuihin taattuihin ruokapaikkoihin, kun ajelin siellä päin. Nyt on Lahdessakin sentään muutama ravintola, jota voi kysyjälle suositella.

Paikallisia makumaailmoja turisteille

Mutta löytyykö kaupungistamme sellaisia perinteisiä ja ravinteikkaita ruokia kuin lihakeitto, hernesoppa, maksapihvi tai karjalanpaisti? Niitä saattaisi turistikin kokeilla mieluummin kuin iänikuista Havaijin leikettä tai pizzaa. Ainakin itse lähden muihin maihin perehtymään paikalliseen makumaailmaan.

Etelä-Suomen Sanomat kertoi juuri, että kasvissyöjän vaihtoehdot eivät ole kaksisia. Entä löytyykö erikoisratkaisuja, jos asiakkaalla sattuu olemaan keliakia tai laktoosi-intoleranssi?

Useamman kerran olen naurattanut ruokaseuruetta muisteluilla siitä, millaista palvelua olen Lahdessa saanut laktoosi-inteloranttina. Kerran lähetin vatsaongelmia tietäneen annoksen takaisin, mutta se palasi sellaisenaan. Tarjoilija kertoi keittiön viestinä, ettei kyseistä pihviä ei voi nauttia muutoin kuin juuri sen kermakastikkeen kanssa. Raaputtelin soosia veitsellä sivuun, minkä kykenin.

Kertaakaan en vielä ole saanut ravintolassa laktoositonta jäätelöä. Eteeni tuodaan yleensä ätläkkään makeata hedelmäsalaattia suoraan purkista, vaikka laktoosittomien jäätelöitten valikoima on aika iso eikä säilytys ymmärtääkseni ole ongelma pakastimien aikaan.

Yrittäjänä ymmärrän, että laktoositon jäätelö on kalliimpaa kuin tavallinen kermajäätelö, mutta tuokaa edes pienempiä palloja!