Pullasorsat päätyvät haulien ruuaksi

Kaupunkivesistöjen ja mökkien rannat ovat täynnä kesyyntyneitä sorsapesueita. Pullalla ja leivällä syötetyt kesysorsat ovat ensimmäisenä tappolistalla sorsastuskauden alkaessa. Ihmisten syöttämät linnut ovat huonompia lentoon lähtijöitä kuin luonnonmukaisella ruokavaliolla olleet lajitoverinsa.

sinisorsa
Sorsa ui vedessä.
Hiilihydraattipitoinen pulla tai leipä ei tee sorsalle hyvää.YLE / Tuomo Tokoi

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkimusprofessori Hannu Pöysä haluaisi toppuutella ihmisiä sorsien ruokkimisessa.

Sorsille tarjottava ruoka on usein melko yksipuolista – pullaa ja leipää, joka ei ole sorsalintujen luontaista ravintoa.

- Se sisältää liikaa energiaa ja liian vähän muita hyödyllisiä ravintoaineita. Sellainen ruokavalio tekee linnuista ylipainoisia, toteaa Hannu Pöysä.

Lihava sorsa ei lennä

Tutkimusprofessori Pöysä ymmärtää ihmisten tarpeen ruokkia lintuja. Ruokkiminen tarjoaa mahdollisuuden tarkkailla kesyyntyviä lintuja, mutta ruokinnan haittavaikutukset tulisi professorin mukaan painaa mieleen paremmin.

- Pullan ja leivän tarjoamisesta on linnuille vain haittaa. Jos haluaa ruokkia sorsia, niille pitäisi antaa viljaa, valistaa Pöysä.

Yksipuolinen pullamössöruokavalio heikentää lintujen lentoonlähtökykyä, mikä voi koitua linnun kohtaloksi.

- Huonon ruokavalion vuoksi sorsien lentokyky heikkenee. Niillä on liikaa rasvapainoa. Huonosti lentävät linnut ovat helppoja saaliita pedoille ja tietysti myös ihmisille, summaa Pöysä.

- Ihminen tekee pullalla syöttäessään karhunpalveluksen linnuille. Pullalla syötetyt sorsat ovat melko helppoa saalista myös sorsastajille, hän jatkaa.

Lähteet: YLE Lahti / Vihtori Koskinen