Turun sähkökaapeista loihdittiin maalauksia

Turun keskustan sähkökaappeja on puettu uuteen kuosiin. Taiteilijat Minna Maija Lappalainen ja Kati Immonen ovat luoneet peltihökötyksille turkulaiset kuva-aiheet.

sähkö
Pois harmaasta tekniikasta
Pois harmaasta tekniikastaAnnika Martikainen/YLE
Katonrajan koristekuviota katutasossa

Lappalainen ja Immonen ovat tehneet uuden kuoren 25 sähkökaappiin kaupungin keskusta-alueella. Kuva-aiheina on Turun historiaa, arkkitehtuuria ja kaappien ympäristö. Kaapeissa on kuvattuna esimerkiksi vanhojen rakennusten katonrajojen koristekuvioita. Yhdessä torinlaidan kaapissa on kuvattuna sama maisema leikkivine lapsineen 50 vuotta sitten.

- Sähkökaapit ovat välttämättömiä elementtejä, joita kaupungissa riittää. Ne ovat usein aika ruokottomassa kunnossa, graffitia, mainosta ja muuta sotkua. Kun niiden on pakko siellä olla, niin ajateltiin, että olisi parempi tehdä niistä hienomman näköisiä, Minna Maija Lappalainen sanoo.

Osaksi ympäristöä

Box-projekti on Turku 2011-hanke ja se on tehty yhteistyössä Turku Energian kanssa. Yhtiöllä on aiempaa kokemusta kuvataiteen käytöstä.

Sähkökaappien alalla yhtiö aloitti yhteistyön juuri Minna Maija Lappalaisen kanssa. Varissuolla toteutettiin vuonna 2004 Taf Taf -hanke. Muita yhtiön kuvataidekohteita ovat olleet Portsa ja jokiranta.

Taideprojektit ovat osa yhtiön ympäristöohjelmaa ja maisemoinnin ohella ajatuksena on vähentää ilkivaltaa.

- Varissuolla pelättiin aluksi, että taideluomukset saisivat aikaan entistä enemmän sotkemista, mutta siellä kaapit ovat saaneet rauhassa seitsemättä vuotta, Minna Maija Lappalainen kertoo.

Kestävää tekniikkaa

Kuvissa on yhdistetty eri tekniikoita valokuvasta piirroksiin ja vesivärimaalauksiin. Aiheet on siirretty digitaalisesti metallilevylle, jotka on kiinnitetty sähkökaappeihin. Kuvien lisäksi usein lommoille potkitut kaapit ovat saaneet ryhdikkäät kuoret.

Kuvien painaminen alumiinilevylle on suomalainen innovaatio, jota Lappalaisen mukaan on laivoilla ja muissa kohteissa, joissa vaaditaan kulutuksen ja säiden kestävyyttä.

- Ajatuksemme olisi, että kuvat pysyisivät paikoillaan kolmesta viiteen vuotta. Kestoa voi vain arvailla. Jos ne menevät ihan rähmäisiksi, niin otetaan ne sitten aikaisemmin pois, Kati Immonen sanoo.

Lähteet: YLE Turku