Joutsasta löytyi koloradonkuoriaisia

Joutsasta on löydetty koloradonkuoriaisia. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tarkastajat varmistivat esiintymän eilen. Koloradonkuoriainen on tuhohyönteinen, joka on perunalle vaarallinen.

koloradonkuoriainen
Koloradonkuoriainen.
Koloradonkuoriainen.Scott Bauer / USDA

Koloradonkuoriainen on yksi pahimmista perunantuhoojista. Sen toukat syövät tehokkaasti perunan lehtiä ja varsia. Suomessa koloradonkuoriaista ei esiinny pysyvästi mutta niistä tehdään havaintoja vuosittain.

Kuoriaisia on löytynyt tänä kesänä Joutsan lisäksi ainakin Sysmästä, Nousiaisista, Kouvolasta ja Nummi-Pusulasta.

Koloradonkuoriaiset ovat saattaneet tulla maahan alkukesän ukkosmyrskyjen myötä noin kuukausi sitten. Tätä puoltavat lähes samaan aikaan tehdyt havainnot eri puolilla maata ja lähes samanikäisessä toukkavaiheessa olleet esiintymät.

Löydösten perusteella koloradonkuoriaisia saattaa löytyä nyt laajalti koko eteläisen ja itäisen Suomen alueelta, ehkä myös pohjoisempaa kuin tällä hetkellä tiedossa olevat löydökset.

Evira kehottaakin kaikkia perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä tarkkailemaan huolellisesti viljelmiään koloradonkuoriaisen varalta. Mahdollisista havainnoista ja epäilyistä tulee ilmoittaa Eviran päivystysnumeroon 040 801 4407. Numero päivystää kello 9-20, myös viikonloppuisin.

Maailman pahin perunatuholainen

Perunakasvustosta voi löytyä aikuisten koloradonkuoriaisten lisäksi kaikenikäisiä toukkavaiheita ja munaryhmiä. Osa toukista saattaa olla jo maassa koteloitumassa, mistä ne kotelovaiheen jälkeen nousevat aikuisina kuoriaisina takaisin kasvustoon.

Aikuiset kuoriaiset ja sen toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon pesäkkeitä, jotka on helppo havaita muusta kasvustosta.

Perunakasvustossa voi esiintyä myös muita kasvien lehtiä syöviä hyönteisiä, mutta niiden aiheuttama vioitus ei ole samaa suuruusluokkaa kuin koloradonkuoriaisen aiheuttama.

Lähteet: YLE Keski-Suomi