1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Härkätie odottaa yhä matkailijoita

Historiallisen Hämeen Härkätien luominen matkailuvaltiksi näyttää epäonnistuneen. Viitoitukset ja kartat puuttuvat, historiallista tietä opastavat vain tiehallinnon Hämeen Härkätie-merkinnät. Hämeenlinnasta Turkuun menevää historiallista tietä on yritetty kehittää matkailukäyttöön 1990-luvun alusta lähtien erilaisin hankkein ja projektein, mutta matkailumääriä ne eivät ole lisänneet.

Kuva: YLE / Ville Välimäki

Birkan kauppiaiden ja hämäläisten kauppatavarat kulkivat pitkin Hämeen Härkätietä jo kauan ennen kuin esimerkiksi Hämeen historiallista linnaa ryhdyttiin rakentamaan. Portaan kylä oli tärkeä siksi, että siellä majoitettiin, syötettiin ja juotettiin Härkätien kulkijoita, ja se oli laajan alueen hallintopitäjä.

Tänään Porras on 400 asukkaan hiljainen maalaiskylä, jossa maan vanhimpiin kuuluvan tien arvo tunnetaan hyvin.

Ylpeyteen tosin sekoittuu pettymystä: Portaassakin on on odotettu paljon viitisentoista vuotta kestäneiltä erilaisilta kehittämishankkeilta, joilla yksi maan vanhimmista maanteistä saataisiin matkailukohteeksi - tuloksetta.

- On se pettymys, ja varsinkin, kun me härkätievarren ihmiset olemme yrittäneet saada asiaa parannettua. Ei vaan ole onnistunut, vaikka olemme eri alueiden kokouksia pitäneet Turusta Hämeenlinnaan saakka, sanoo Matti Klasi Tammelan Portaasta.

Hanketoiminta ei riitä yrittäjälle

Hämeen Härkätie -statuksen tuomaa onnea ja asiakkaita ovat odottaneet myös härkätievarren yritykset - nekin turhaan. Jorma Pura pisti yrityksensä Kala-Apajan pystyyn suurin odotuksin, mutta kun Härkätie on hiljainen, on hiljainen myös Kala-Apaja. Kala-Apajaa pidetään avoinna vain ryhmille.

- Olen pettynyt hankkeisiin. On kaikkein ikävintä, että jotakin hanketta pyöritetään pari, kolme vuotta, ja siihen kuitenkin sidotaan rahaa aika paljon, mutta kuitenkaan teoria ei muutukaan käytännöksi. Sitten kun se hankeraha loppuu, niin siihen loppuu koko työ, ja juuri tämä on kaikkein ikävintä sekä kuluttajille että rahoittajille, mutta myöskin yrittäjille, sanoo Jorma Pura.

Härkätievarren yrityksillä Hämeenlinnasta Turkuun on yksi yhteinen toive: että joku alkaisi markkinoimaan ja myymään tienvarren yrityksiä suomalaisille matkailijoille.