Koloradonkuoriaisia tulee lisää ilmavirtausten mukana

Koloradonkuoriaisia on tänä kesänä löytynyt jo poikkeuksellisen paljon. Sysmässä esiintymiä on perunanviljelmiltä löytynyt kahdesta paikasta. Koko maassa esiintymiä on jo kuusi.

koloradonkuoriainen
USDA / Scott Bauer

Koloradonkuoriaisten esiintymiä on odotettavissa vielä lisää tänä kesänä. Esiintymiä on Päijät-Hämeessä löytynyt Sysmässä kahdelta perunaviljelmältä ja koko Suomessa seitsemältä eri perunaviljelmältä kuudesta paikasta, Sysmästä, Kouvolasta, Nousiaisista, Joutsasta, Somerolta ja Nummi-Pusulasta viime ja tällä viikolla.

Elintarviketurvallisuusviraston jaostopäällikkö Raija Valtonen arvioi, että kuoriaisia löytyy vielä. Kuoriaisia on tänä vuonna paljon, esimerkiksi viime kesänä esiintymiä havaittiin Suomessa vain yksi.

Perunaviljelmiä tuhoavat koloradonkuoriaiset kulkeutuvat maahan ilmavirtausten mukana. Tämän kesän kuoriaisten alkuperästä ei vielä ole varmuutta.

Kuoriaiset ovat laajalla alueella

Eviran Raija Valtonen huomauttaa, että tämän vuoden esiintymät ovat hyvin laajalla alueella.

- Nyt näyttää siltä, että kun kuoriaiset ovat näin hajallaan, niiden on täytynyt tulla ilmavirtausten mukana ja niitä on tipahdellut sinne tänne.

- Tässä vaiheessa tilanne on hallinnassa, kun meillä ei ole näitä pysyvästi Suomessa. Mikäli kaikki esiintymät saadaan tietoon ja kuoriaiset saadaan hävitetyksi, niin tilanne säilyy hyvänä. Muuten kuoriaisista voi tulla perunanviljelyn ongelma joka vuosi, jaostopäällikkö Valtonen selvittää.

Jos koloradonkuoriaisesiintymä löytyy ajoissa, tuhotaan perunaviljelmän alasta vain osa. Muusta osasta viljelmää voidaan satoa kuitenkin saada.

Lähteet: YLE Lahti