Aktivistit uhkaavat uusilla talonvaltauksilla

Helsingin yliopiston Franzenia-rakennuksen vallanneet aktivistit lupaavat poistua tiloista iltaan mennessä. Valtaukset eivät kuitenkaan jää tähän, vaan uusia on luvassa ehkä jo tänään.

talonvaltaus
YLE

Sosiaalikeskus Sataman toimintaa puolustavat aktivistit ovat luvanneet poistua Helsingin yliopiston Franzenia-rakennuksesta torstai-iltaan mennessä. Asiasta on keskusteltu Helsingin yliopiston kanssa, jonka kanssa on sovittu, ettei asiasta ilmoiteta poliisille.

Aktivistit eivät kuitenkaan lupaa lopettaa valtauksia, vaan uhkaavat uusilla iskuilla, joita on luvassa ehkä jo tänä iltana.

- Järjestämme mielenosoituksen Hakaniemen torilla illalla kello kuusi. Siihen mennessä lähdemme Franzeniasta. Tämän jälkeen jatkamme toimintaamme, mutta en halua puhua siitä tarkemmin. Yllätyksiä on kuitenkin luvassa ehkä tänään, ehkä huomenna, lupailee valtaajien mediaryhmän edustaja Janne puhelinhaastattelussa.

Kallio Eiraa parempi

Janne lupaa aktivistien olevan vahingoittamatta ja sotkematta vallattuja rakennuksia. Hänen mielestään Kallio on erinomainen alue valtauksille.

- Olemme ennen vallanneet taloja esimerkiksi Eirassa, jossa palaute on ollut huomattavasti negatiivisempaa kuin nyt. Kallion ihmisillä on ymmärrystä asialle. Kaupunginosan henki työläisten ja, noh, vaihtoehtoihmisten asuinalueena on edelleen voimissaan.

Janne on tyytyväinen valtaukseen ja pitää sitä yhtenä viime vuosien onnistuneimmista iskuista.

Helsingin yliopisto luottavaisena

Helsingin yliopiston kiinteistöjohtaja Teppo Salmikivi uskoo aktivistien lähtöön Franzeniasta.

- Olemme olleet heihin keskusteluyhteydessä. Luotamme heidän sanaansa siitä, että valtaus päättyy tänään.

Yliopistolla ei ole käsitystä tilojen kunnosta, vaan he luottavat valtaajien siisteyteen. Tiloja ei ole käyty tarkastamassa valtauksen aikana.

Franzenia vallattiin juhannusaattona. Kalliossa sijaitseva rakennus on ollut tyhjillään ja myytävänä noin puolitoista vuotta. Sitä ennen tilat olivat opetus- ja tutkimuskäytössä.

Lähteet: YLE Helsinki / Tiina Hyvönen