1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Katastrofiolojen taidetta pakolaissuojassa

Helsingin Vallilassa pohditaan taiteen merkitystä katastrofin keskellä. Hauhonpuistoon muutamaksi viikoksi pystytetty heksajurtta eli pakolaissuoja tarjoaa näyttämön taiteelle kuvitelluissa ääriolosuhteissa. Taiteilijat uskovat, että romahduksen jälkeen ihminen kaipaa myös kulttuuria.

Kuva: YLE

Hauhonpuistoa hallitsee Kuoreksi nimetty heksajurtta, kuusikulmainen pakolaissuoja, joka perustuu irlantilaisen katastrofiasiantuntijan Vinay Guptan piirustuksiin. Kuoren on suunnitellut Italiasta Suomeen muuttanut arkkitehti Paolo Caravello.

- Heksajurtta on hyvin yksinkertainen systeemi, joka on helppo rakentaa katastrofialueille. Niitä on jo rakennettukin, muun muassa Haitiin, Caravello kertoo.

Mahdollisimman vähillä resursseilla on toteutettu myös jurtan ympärillä esiteltävä taide. Taiteilijat Pia Sirén ja Riikka Kuoppala kärräsivät Hauhonpuistoon ostoskärryissä kasvavan pikapuutarhan.

- Tässä on paprikaa, pinaattia, ruohosipulia, salaattia, persiljaa, oreganoa, kesäkurpitsaa ja avomaankurkkua. Toivottavasti niistä kasvaa jotain elokuun loppuun mennessä, että pääsemme syömään, Riikka Kuoppala suunnittelee.

Tarinat auttavat kärsimyksen keskellä

Katastrofitaiteen takana oleva Korkalo-taideyhteisö haluaa tempauksellaan osoittaa, että ihminen kaipaa kulttuuria myös äärimmäisissä olosuhteissa.

- Minusta tuntuu, että silloin kun asiat romahtavat ympärillä, niin ihmiset hakevat merkityksiä todella paljon. He tarvitsevat musiikkia ja tarinoita, koska ne auttavat prosessoimaan kärsimystä ja inhimillistä huolta. Siinä vaiheessa, kun ei ole niin pelkojensa vallassa, kun on pystynyt käsittelemään niitä, niin luultavasti pystyy myös ratkomaan käytännön ongelmia huomattavasti paremmin, pohdiskelee taiteilija Lauri Wuolio.

Taiteilijat järjestävät näyttelyitä, esityksiä, työpajoja ja keskusteluja Kuori-jurtalla elokuun lopulle saakka.