Tuotetalo opettaa rakennustekniikaa

Kokkolan asuntomessut tarjoavat entistä havainnollisemmin neuvoja rakentajille. Esillä on neuvontaklinikan lisäksi ensimmäistä kertaa myös tuotetalo, missä rakenteet ja talotekniikka näkyvät auki leikatuissa yksityiskohdissa. Kävijöitä on kiinnostanut etenkin omakotitalon lämmöneristys.

Rakennuseristeet
Kuvassa Ahti Junttila esittelee ikkunakoolausta
Ahti Junttila suosittaa ikkunan yläpuolelle ristikoolausta.YLE / Kalle Niskala
Kuvassa Tuotetalo Asuntomessuilla

Asuntomessuvieraan ei tarvitse jäädä yksin miettimään mallitalon auki leikattujen yksityiskohtien äärelle. Paikalliset rakennusmestarit ja insinöörit tulevat päivystäjinä avuksi. He neuvovat, mikä merkitys esimerkkiratkaisuilla on.

Rakennusmestarien ja insinöörien keskusliiton toimitusjohtaja Ahti Junttila aloittaa tutustumiskierroksen ovenpielen rakenteista.

- Tässä on noin 12,5 senttiä paksu uretaanieriste. Jos tiiliseinän eriste olisi perinteistä villaa, seinä olisi heti paljon paksumpi, jotta lämpö pysyisi sisällä.

Tuuletus on poikaa

Kunnon tiilitalossa pitäisi olla ulkoverhoustiilen ja eristeen välissä sormenmentävä ilmarako, mistä rakenne pääsee tuulettumaan. Siinä raossa näkyy muurarin käsiala.

- Purseita pitäisi olla vähemmän. Ilmaraon pitäisi olla mahdollisimman puhdas, selvittää Junttila ja kaivaa laastinjätettä raosta.

Siten hän opastaa ulos tutkimaan ulkoseinän alareunaa.

- Täällä alimmaisissa tiilikerroksissa pitää olla joka kolmas pystysauma auki, että tuuletuskerroksissa pääsee kiertämään ilma. Muurarit tietävät sen hyvin, ja malliesimerkissäkin se on asianmukaisesti nähtävillä.

Saumat kohdalleen

Seinärakenteiden eristyksessä saumojen ja reunojen pitäisi olla kohdallaan. Jos ne tirsottavatko auki, kosteus noruu sisään. Siitä on monessa uudessa kiinteistössä saatu karvaita kokemuksia.

-Jos tuuletus pelaa, rakenteet kestävät paremmin ja maalaustarve vähenee, sanoo toimitusjohtaja Ahti Junttila.

-Ikkunan yläpuolella kannattaa käyttää ristikoolausta: eristeen päällä on pystylauta ja siten vaakalaudat ja sen päällä ulkoverhouspaneeli. Silloin jää ulkopaneelin taakse myös ikkunan yläpuolisissa rakenteissa ilmankierto ja tuuletusmahdollisuus.

Eristyksistä kysellään

Tuotetalossa piipahtaneita on eniten kiinnostanut talojen eristäminen ja siinä asiassa on muutoksiakin luvassa.

Vuoden 2012 normeissa ei lisätä enää eristepaksuuksia mutta tulossa on tiiviysmääräyksiä jopa mittausvaatimuksia.

- Se tarkoittaa sitä, että jos talosta tulee passiivitalo, se pitää mittaamalla todistaa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Ritva Karhula