1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkimus: Venuksessakin lienee revontulia

Venuksessa on havaittu magneettisia myrskyjä, vaikka planeetalla ei ole sisäistä magneettikenttää. Tuore havainto antaa olettaa, että Venuksessa on myös revontulia, joiden on vanhastaan tiedetty loistavan Maan lisäksi muilla magneettikentällisillä planeetoilla, kuten Jupiterissa ja Saturnuksessa.

tiede
Venus-planeetta.
Vuosien 1990 ja 1994 välillä Venusta kiertänyt Magellan-luotain kuvasi Venuksen pinnanmuotoja sen paksun pilvikerroksen läpäisevän tutkan avulla. Kirkas kohta planeetan keskiosissa on sen korkein vuori Maxwell Montes.SSV, MIPL, Magellan Team / NASA

Tutkimusmateriaali on peräisin Euroopan avaruusjärjestön Esan Venus Express -luotamelta, joka on kiertänyt Venusta vuodesta 2006. Itävallan tiedeakatemian tutkijat keskittyivät planeetan magneettikehästä venyneeseen pitkään pyrstöön, jollaiset ovat tuttuja komeetoilta.

He havaitsivat magneettikentän jännitteessä samanlaisen pyörteen kuin purossa kiven ympärillä virtaavassa vedessä. Muilta planeetoilta tiedetään, että sellainen aiheuttaa rajuja energianpurkauksia, ja tutkijat uskovat, että niin on myös Venuksessa. Ilmiön täytyy olla tavallinen muillakin planeetoilla, he päättelevät.

Tutkijat arvelevat myös, että eksoplaneetoilla eli aurinkokuntamme ulkopuolisilla planeetoilla myrskyt saattavat ajoittain synnyttää niin vahvoja radiosignaaleja, että ne on havaittavissa Maassa. Jos se pitää paikkansa, se tarkoittaa uutta keinoa eksoplaneettojen havaitsemiseen.

Tutkimuksesta kertoo tiedelehti Nature. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi