Suksitehtailla luistaa nyt lujaa

Suksitehtailla on nyt onnenpäivät. Suksien myynti on kovassa kasvussa, ja hiihtosuksia tahkotaan kesähelteilläkin kolmessa vuorossa. Peltosen suksitehtaalla sukset pakataan muuttoautoon, kun tehdas muuttaa isompiin tuotantotiloihin pieneksi jääneestä Hartolan tehtaasta.

Kotimaa
Yleisnäkymä suksitehtaan saliin.

Suksitehtaalla ajatukset ovat kesähelteilläkin tulevan talven hiihtoladuilla.

- Täällä Hartolassa on nyt tehty semmoisella vauhdilla kuin ikinä pystytään, kolmessa vuorossa niin paljon kuin on voitu, sanoo Peltonen Skin toimitusjohtaja Juhani Eskelinen.

Myynti yli kaksinkertaistunut

Peltosella suksien myynti on kasvanut 114 prosenttia vuodesta 2009 vuoteen 2010. Vielä viime vuodestakin kasvua oli 25 prosenttia. Liikevaihto on kaksinkertaistunut parin vuoden aikana ja nousu näyttäisi jatkuvan myös tänä vuonna.

Kilpailijoillakin myynti kipuaa tiukkaa ylämäkeä, mutta Peltosella patentoidut nano-grip-pitopohjasukset lykkivät yhtiötä aivan omassa sarjassaan. Pitopohjien myynti on kasvanut satoja prosentteja parin vuoden aikana. Yhtiön kasvusta 70 prosenttia on pitopohjien varassa, mutta viime talvien lumimäärillä on ollut myös oma osuutensa myynnin kasvuun. Suksista 45 prosenttia menee vientiin, lähinnä Norjaan, Saksaan, Venäjälle ja Ruotsiin.

- Kaksi hyvää talvea, ja sitten nano grip, joka on ollut menestys, ovat kasvattaneet kysyntää huomattavasti, Eskelinen sanoo.

Tilat Hartolan suksitehtaalla jäivätkin pieniksi jo muutama vuosi sitten. Nyt suksikoneet pakataan muuttoautoihin ja siirretään Heinolaan suurempiin tuotantotiloihin.

- Olemme sinnitelleet näissä tiloissa. Nyt tuli väistämättömäksi, että lisäkapasiteettia on hankittava, Eskelinen sanoo.

Ensi talven sukset teossa nyt

Lisää töitä suksitehtaalla ei kuitenkaan ole luvassa, sillä uudella tehtaalla automaatio hoitaa yhä isomman osan töistä. Tätä nykyä 58 työntekijää riittää valmistamaan 65 000 paria suksia vuodessa.

Ensi talven suksista 60 prosenttia on tässä vaiheessa kesää jo tehtynä, ja marras-joulukuussa siirrytään valmistamaan välineitä seuraavan talven sivakointeihin.

- Talvi on jo oikeastaan plakkarissa, koska tilauskanta on jo sisällä ja suurin osa suksista on jo tehty.

Suksimyynnin suuntaa jatkossa ei kuitenkaan Peltosellakaan tiedetä, koska ala on säästä hyvin riippuvainen.

- Sitä en uskalla ennakoida, koska emme pysty ennustamaan, mutta uskomme talviin, Eskelinen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Jenni Frilander

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus