Koloradonkuoriainen palasi Kymenlaaksoon

Koloradonkuoriaisten levinneisyys askarruttaa Eviraa. Tavallisesti Koloradonkuoriaiset ovat kulkeutuneet Suomeen Venäjän puolelta useimmiten tuulenpuuskien tai myrskyn mukana. Nyt kuoriaisia on havaittu niin Kaakkois- kuin Länsi-Suomessakin.

koloradonkuoriainen
Perunaa nostetaan
YLE

Eviran jaostopäällikkö Raija Valtonen kuvailee tilannetta poikkeukselliseksi. Kymenlaaksossa koloradonkuoriaisia on viimeksi tavattu vuonna 2002, jolloin esiintymiä oli runsaasti. Koloradonkuoriainen on yksi maailman pahimmista perunatuholaisista. Varsinkin lehtiä syövät toukat tekevät paljon vahinkoa. Raija Valtosen mukaan nyt onkin tärkeintä hoitaa torjunta kunnolla.

- Tällä hetkellä kun toukat ovat pesäkkeinä, niin ensisijaisesti me torjumme nämä pesäkkeet. Tarvittaessa annamme torjunta-ainekäsittelyn lopulle kasvustolle, ja seuraamme ja tarkkailemme tilannetta jatkossa. Jos torjunta epäonnistuu niin kuoriainen menee talvehtimaan maahan. Alkukesästä, kun lämpötila nousee riittävästi, ne nousevat sieltä taas ylös kun perunassa on taas varsia mitä syödä.

Lähteet: YLE Kymenlaakso