1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EU:n pankkidirektiivi liikkeelle

EU:n komission ajama pankkidirektiivi etenee. Komissio jätti keskiviikkona ehdotuksen 8 000 pankin toimintatapojen muuttamiseksi. Näissä pankeissa on yli puolet maailmanlaajuisista varoista.

talous

Komissio yrittää estää aikaisemmat virheet, jotka johtivat finanssikriisiin. Sen ehdotuksella on kolme konkreettista tavoitetta: pankkien pääomaa tulee pönkittää, valvontaviranomaisten toimivaltaa lisätä ja kaikki alan lainsäädäntö kerätä yksiin kansiin.

Pankkien pääoman kasvattamiseksi ja sen laadun parantamiseksi komissio ottaisi euroopanlaajuisesti käyttöön G20-maiden sopimuksen. Sopimus asettaisi pankkien pääomalle kansainväliset standardit, joita noudattamalla pankit kestäisivät markkinahäiriöitä itsenäisesti.

Komission mielimä valvontajärjestelmä puolestaan kasvattaisi ulkopuolisten viranomaisten toimivaltaa pankkien seuraamisessa. Valvontaviranomaiset voisivat esimerkiksi puuttua pankkien luotonantoon, kun on viitteitä kuplan muodostumisesta.

Kolmas tavoite on koko pankkialan yhteinen ohjekirja, jossa on kaikki alan lainsäädäntö. Tämä lisäisi avoimuutta ja helpottaisi sääntöjen soveltamista, komissio katsoo.

Pankit olivat keskeisessä asemassa vuonna 2008 liikkeelle vyöryneessä finanssikriisissä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi