Hyppää sisältöön

"Karppausleivät ohimenevä ilmiö"

Suuren suosion saavuttanut vähähiilihydraattinen ruokavalio eli karppaus on saanut leipomot kehittämään markkinoille vähähiilihydraattisia leipiä. Elintarvikealan asiantuntija epäilee karppausleipien tarpeellisuutta.

Leipää tarjoiluastiassa.
Syynä on kuluttajien innostus vähähiilidraattiseen ruokavalioon eli karppaukseen. Elintarvikealan asiantuntija arvostelee uutta tuotetta.

Kuluttajatutkimuksen mukaan hiilihydraatteja vältellään useimmiten vähentämällä leivänsyöntiä. Vähentyneen leivän kysynnän vuoksi leipomot ovat alkaneet tuoda markkinoille leipää, jossa hiilihydraatteja on korvattu proteiineilla.

Elintarvikealan asiantuntija arvostelee hyväksi havaitun leivän muokkaamista vähähiilihydraattiseksi. Täysjyväviljaleipä on jo sellaisenaan ravintoarvoltaan rikas, joten erityistä syytä ei ole poistaa sen hiilihydraatteja pelkästään painonhallintatarpeeseen.

- Oikeastaan pelkällä täysjyväviljalla ja sen proteiineilla ja hiilihydraateilla ihmisen perusravintotarve tulee tyydytetyksi, vaikka joitakin vitamiineja täysjyväviljasta jää uupumaan, sanoo viljateknologian professori Hannu Salovaara Helsingin yliopistosta.

Laihduttajien muoti-ilmiö

Karppaajista suurin osa kaihtaa hiilihydraatteja pudottaakseen painoaan. Asiantuntijan mukaan hiilihydraattien korvaaminen proteiineilla ei ole välttämätöntä painonhallinnan kannalta. Proteiinien lisääminen ei ole ympäristönkään kannalta järkevää.

- Maailmanlaajuisesti proteiinivarat eivät riitä tällaiseen toimintaan. Tulevaisuudessa proteiineista tulee olemaan pulaa.

Salovaara ei usko vähähiilihydraattisten tuotteiden suureen kasvuun.

- Varmasti vähähiilihydraattiset leivät ovat muoti-ilmiö ja kestävänä ratkaisuna tuskin voivat tulla kysymykseen. Koko tässä alakarppausdietissä on kysymyksessä elitistinen tapa hallita painoa, Salovaara sanoo.

Ohimenevään ilmiöön uskotaan myös leipomoalalla. Useimmiten ruokavaliotrendit menevät ohitse muutamassa vuodessa.

Fazer Leipomot Oy:n tuotekehitysjohtaja Heli Anttila näkee karppauksen jälkeen toisenlaisen tulevaisuuden leivissä.

- Uskon, että leipätuotannossa tullaan vahvasti panostamaan luonnollisuuteen, aitoon raaka-aineeseen ja aitoon tuotteeseen.

.
.