Pituus lisää syöpäriskiä

Pitkillä ihmisillä on lyhyitä suurempi riski sairastua syöpään, osoittaa Oxfordin yliopistossa tehty tutkimus. Lancet Oncology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan jokainen kymmenen sentin lisäys 152 sentin jälkeen kasvattaa syöpäriskiä 16 prosenttia.

terveys

Tutkimuksessa oli mukana 1,3 miljoonaa keski-ikäistä brittinaista, mutta tutkijoiden mukaan tulokset pätevät myös miehiin.

Pituudella ja syöpäriskillä on selvä yhteys kymmenessä eri syövässä, muun muassa paksu- ja peräsuolen syövässä sekä iho- ja rintasyövässä.

Tutkijat eivät tiedä syytä pituuden ja syövän yhteyteen, mutta arvioivat selityksen löytyvän kasvuhormonista. Suuri määrä kasvuhormonia saattaa kiihdyttää solujen jakautumista ja muuttumista. Tutkijoiden mukaan pitkillä ihmisillä on enemmän soluja, joten solumutaatioitakin on heillä enemmän kuin lyhyemmillä ihmisillä.

Tutkimuksen mukaan tuhannesta alle 152 senttisestä naisesta 7,5 sairastuu syöpään. Keskimäärin 161 senttisistä naisista syövän saa 8,3 tuhannesta ja yli 179 senttisistä naisista kymmenen tuhannesta.

Lähteet: YLE Uutiset