1. yle.fi
  2. Uutiset

Eikka lentää reppu selässään

Paltamossa asennettiin viikonvaihteessa sateliittireppu yhdelle sääksikoiraalle. Lähettimen selkäänsä saanut, Eikaksi nimetty sääksi on ensimmäinen Kainuussa lähettimen saanut petolintu.

sääksi
Kalasääski Eikka sai satelliittirepun selkäänsä Paltamossa.Juhani Koivu

Lähetin on toimintakuntoinen viisi vuotta, minkä jälkeen se poistetaan Eikan selästä. Lähetin välittää runsaasti tietoa sääksen elintavoista, kertoo biologi Vesa Hyyryläinen.

- Tietoa saadaan esimerkiksi koirassääksen kalastusvesistä. Eli kun sen jokahetkinen oleminen ja eläminen näkyy sateliitissa, niin nähdään, miten kaukana pesäalueesta lintu käy kalassa, miten usein se käy, miten nopeasti ja mitä aikoja siinä on. Pesintäkaudella saadaan tällaisia tietoja.

- Sitten myöhemmin, muuttoaikoina, saadaan arvokasta tietoa siitä, mitä kautta se muuttaa. Sääksi viettää talvensa Länsi- ja Etelä-Afrikassa. On todella mielenkiintoista nähdä, mitä kautta tämä meidän Eikka-sääksi sinne muuttaa, Hyyryläinen jatkaa.

Eikka painoi rengastettaessa reilut 1300 grammaa ja sen sylys oli 170 - 180 senttimetriä. Vesa Hyyryläisen mukaan se on keskikokoinen sääksikoiras. Naaraat ovat noin kolmasosan koiraita kookkaampia.

Eikan tunnistaa oikean jalan metallirenkaasta ja vasemman jalan puna-valkoisesta renkaasta. Vesa Hyyryläinen toivoo ilmoituksia kalasääskistä. Tärkeitä tietoja tutkimuksissa ovat muun muassa pesät sekä kalapaikat.

Sääksi on luokiteltu tarkkailtavaksi lajiksi. Suomessa elää noin tuhat paria, mikä on kahdeskymmenesosa koko maailman sääksikannasta.

Lähteet: YLE Kainuu

Lue seuraavaksi