Latotansseissa on tunnelmaa

Moni tanssipaikka on lopettanut toimintansa, eikä tansseja järjestetä yhtä paljon kuin aiemmin. Useat paikat kärsivät myös järjestysmies- ja toimihenkilöpulasta. Kansanviihdyttäjä Eero Avenin mielestä tanssit vetäisivät väkeä, jos tapahtumia vain järjestettäisiin.

tanssi
Ja kaikilla oli niin mukavaa
YLE / Sallamaari Paavola

Rovaniemellä Olkkajärvellä Sirpan Saluunassa järjestetään kerran kesässä latotanssit, joista on kehkeytynyt kylän oma kesätapahtuma. Olkkajärvellä latotanssit on järjestetty kuutena vuotena: kyläläiset tulevat tanssimaan, mutta myös kaupungista tulee porukkaa.

- Lauri Vitikka kysyi minulta, tiedänkö lähiseudulla isompaa latoa, jossa voisi järjestää tansseja. Vastasin, että minultahan sellainen löytyy, ja hän kävi paikan tarkastamassa, Sirpa Suutari kertoo.

- Joka vuosi on vältytty tappeluilta, ja järjestysmiehet pitävät huolta, että niitä ei tule jatkossakaan, Väinämö Kuosmanen lisää.

Eero Aven ja Lauri Vitikka keikkailivat Lapissa kolme viikkoa, ja tämän kesän Lapin kiertue päätettiin Olkkajärvelle.

- Tälläkin paikalla on perusjoukko, joka tulee joka kesä paikan päälle. Nytkin voi sanoa, että ihmisiä on täällä runsaasti. Olkkajärvellä ollaan laulettu ja soitettu, ja aina on ollut mukava tunnelma, Vitikka sanoo.

Tansseja kaivataan lisää

"Erämaan Elvis" eli kansanviihdyttäjä Eero Aven jaksaa uskoa tanssilavojen vetovoimaan, kunhan joku vaan pitäisi tanssipaikkoja pystyssä.

Aven aloittaa keikkansa ja kutsuu ihmiset latoon tanssimaan. Aven päättää aloittaa Elämäntoveri-valssilla ja pyytää ihmisiä laulamaan mukana. Väki siirtyy tanssilattialle, kun harmonikan ensimmäiset sävelet pääsevät ilmoille.

Kake Randeliniksi esittäytyvä Kauko sanoo, että maalaistansseja pitäisi järjestää enemmän. Hänen mielestä tanssit ovat lähteneet tällä kertaa hienosti käyntiin ja naisetkin saa helposti mukaan tanssin pyörteisiin.

Pihalla pöydän ääressä istuva Airi saapui latotansseihin avomiehensä ja ystäväpariskuntien kanssa. Pöytään istahtaa kaksi rouvaa, jotka kertovat tulevansa Motalasta, Ruotsista. Ritva ja Anne ovat tulleet lomalle ja Sirpan Saluunassa ollaan toista kertaa. Ensimmäinen kerta oli kolme vuotta sitten.

- Nämä ovat mukavia tapahtumia, kun porukkaa tulee tällaiseen pieneenkin kylään. Täällä ei ole puoletkaan tuttuja, vaikka tästä kylästä olenkin, Ritva sanoo.

Tansseihin mukaan oma kuski

Kuten kunnon latotanssiperinteeseen kuuluu, moni tuo omat vahvistusjuomansa. Auton takapenkiltä löytyy täytetty kylmälaukku, jota kaksi tansseissa viihtyvää herraa käy tyhjentämässä. Puolisot pitävät huolta, että miehet pääsevät tanssien jälkeen kotiin.

- Kyllä me ollaan jo valssattu ja humpattu. Nythän ne tanssit vasta alkavat, kun Avenkin vielä tuosta kiihtyy. Mammat kyllä pitää noista autohommista huolen, maalaistansseista tykkäävät miehet kertovat.

Lähteet: YLE Lappi / Sallamaari Paavola