Mykkälän maito maistuu lähijäätelönä

Jäätelönvalmistus sopii pienimuotoiseksi maitotilan sivutoimeksi. Tilat voivat myydä suoramyyntinä 2500 litraa maitoa tai vastaavasta maitomäärästä jalostettuja tuotteita. Torniolaisella Mykkälän tilalla tilajäätelön myyntiä ja valmistusta on kokeiltu tänä kesänä ja kokemukset ovat hyviä.

Mykkälän tilajäätelöä myydään päärakennuksen kuistin pakastimesta. Emäntä Tiina Mykkälän seurana "tuotekehitystiimi" Aku ja Elisa. Kuva: YLE / Antti Heikinmatti

Tilan emännän Tiina Mykkälän mukaan lähijäätelö kilpailee laadulla ja lisäaineettomuudella, sillä maito tulee suoraan navetasta ja esimerkiksi marjat lähimetsistä.

- Maito tulee suoraan lehmän tissistä ja siitä ja kananmunista valmistetaan pastöroimalla jäätelön perusmassa meidän keittiössä. Maku tulee paikallisista marjoista tai kotimaisista raaka-aineista. Karkkimaut joudutaan tietysti ostamaan kaupasta, Mykkälä kertoo.

Makuja parikymmentä klassikoista kekseliäisiin

Jäätelöä on kulunyt Mykkälöillä litrakaupalla, kun makuja on testailtu tuotekehitysryhmässä, eli tilan isännän Akin ja lasten Akun ja Eliisan kesken.

- Perusmakuja on viitisentoista ja sitten tehdään esimerkiksi kavereiden suosituksesta tai vinkistä erilaisia kokeiluja. Makuja on muun muassa oikeista vaniljatangoista tehtävä vanilja, mustikka, lakka ja päärynä, listaa Tiina Mykkälä.

Makulistalla on luonnollisesti myös klassikkoja, kuten rommi-rusina ja tietysti mansikka ja suklaa - sekä K-18 merkinnän saanut minttujäätelö.

Suurempi tuotanto vaatisi omat tilat

Kysyntää lähijäätelölle on ollut, mutta ainakin toistaiseksi tuotanto halutaan pitää pienimuotoisena. Suoramyyntikiintiö on niin suuri, että sitä ei nykyisellä pienellä jäätelökoneella jaksaisi veivata.

- Jos jäätelöä haluttaisiin jälleenmyyntiin esimerkiksi lähikauppaan, pitäisi jäätelön valmistukseen olla ihan omat tilansa. Tuotannon kasvattaminen vaatisi investointeja, eli ainakin toistaiseksi mennään näillä, Mykkälä sanoo.

Tilan päärakennuksen kuistin lisäksi Mykkälän tilan jäätelöä myydään erilaisissa lähiruokatapahtumissa.

- Ehkä tämä on enemmän harrastus kuin tienestikeino. Kyse on paremminkin lähiruoka-aatteesta kuin tilan tulojen kasvattamisesta, Tiina Mykkälä toteaa.