1. yle.fi
  2. Uutiset

Toimittajalegenda Erkki Toivanen on kuollut

Yleisradion pitkäaikainen toimittaja ja ulkomaankirjeenvaihtaja Erkki Toivanen on kuollut. Hän kuoli keskiviikon ja torstain välisenä yönä kotikaupungissaan Lontoossa vakavan sairauden murtamana. Erkki Toivanen oli kuollessaan 73-vuotias.

kulttuuri
Erkki Toivanen 1938 - 2011.
Derrick Frilund

Erkki Toivanen oli Suomen tunnetuimpia ja arvostetuimpia toimittajia. Hän oli laajasti sivistynyt ja kielitaitoinen kosmopoliitti. Häntä arvostettiin gentlemannijournalismin perikuvana.

Toivanen asui yli 45 vuoden ajan pääosin Lontoossa, mutta hänen äänensä ja kasvonsa tulivat suomalaisille tutuiksi lukemattomista tv- ja radiojutuista. Hänen tuttu tavaramerkkinsä oli "Täällä Erkki Toivanen, Lontoo".

Erkki Toivanen syntyi Kuopiossa vuonna 1938. Alunperin Toivanen aikoi diplomaatiksi, mutta toimittajuus vei voiton. Ura alkoi BBC:n suomenkielisessä toimituksessa Lontoossa.

Yleisradioon Toivanen tuli vuonna 1969. Hän oli Yleisradion Lontoon-kirjeenvaihtajana vuosina 1972 -1982 ja samassa tehtävässä Pariisissa vuoteen 1987. Sen jälkeen Toivanen siirtyi Eurooppa-aiheiden erikoistoimittajaksi raportoiden laajasti yhdentyvästä Euroopasta. Kirjeenvaihtajan töiden lisäksi hän teki myös kulttuuriohjelmia ja selosti 1980-luvulla euroviisuja. Toivanen jäi eläkkeelle vuonna 2001.

Monipuolisen toimittajantyönsä ohella Erkki Toivanen ehti kirjoittaa useita Euroopan historiaa ja kulttuuria käsitteleviä kirjoja. Toivanen sai myös lukuisia palkintoja mittavasta elämäntyöstään, muun muassa vuonna 1997 hänelle myönnettiin Suomen Leijonan Ritarikunnan komentajan merkki.

Erkki Toivanen sairasti viimeisen vuotensa aikana aivoveritulpan ja viime joulukuussa häneltä leikattiin aivoista syöpäkasvaimen alku.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi