Hiekkakakut siivittivät Riitan Suomen mestariksi

Merirosvo Mustaparta avusti joroislaisen Riitta Matikaisen hiekanveiston Suomen mestariksi Kokkolassa. Mestarin käsissä taipuu hiekan lisäksi lumi ja jää.

kuvanveisto
Riitta Matikainen Joroisissa.
Riitta Matikainen on uusi hiekanveiston Suomen mestari.Yle / Mika Aro

Uusi Suomen mestari aloitti veistoharrastuksen parikymmentä vuotta sitten lumella. Lumiveistosten jälkeen harrastus laajeni jääteoksiin ja myöhemmin hiekkaan.

- Jää on kaikkein teknisin ja haastavin materiaali, sillä veistokset kootaan usein pienistä palasista ja käytössä on paljon koneita. Hiekan kanssa on otettava huomioon hiekan rakeisuus ja sidosaineiden koostumus, sillä se rajoittaa työn syntymistä.

Siihenkin on totuttava, että paperilla tai muovailuvahasta tehty suunnitelma ei kisatilanteessa toimi.

- Jos kilpailutyö sortuu, silloin lähdetään veistäjäkaverin kanssa kahville ja aloitetaan uudestaan. Kilpailussa on myös hyvä muistaa, että kyse on arvostelulajista. Aina tekijän ja tuomarin silmään teokset eivät näytä samanlaisilta.

Hieno hiekka oli onnenpotku mestarille

Kokkolan SM-kisoissa hieno ja pehmeä veistohiekka yllätti Riitta Matikaisen ja hänen lempääläisen veistäjäkaverinsa Tarja Matikaisen.

- Jouduimme muuttamaan suunnitelmia lennosta, kun kilpailuhiekka oli hienojakoista ja siitä puuttui sideaineena käytetty savi kokonaan. Kokkolassa veistokset eivät pysyneet korkeussuunnassa pystyssä, joten teimme tyylitellyn veistoksen merirosvo Mustaparran kasvoista. Hahmo herää eloon hiekasta, ja se näytti tuomareista hyvältä.

Kisoista mestarit saivat palkinnon lisäksi uutta ajateltavaa tulevia koitoksia varten.

- Hiekkaa on osattava tulkita. Nyt opimme, että kaikki hiekka sopii veistämiseen. Pitää vaan luopua ajatuksesta, että hiekkaveistos on aina korkea ja juuri sellainen kun on suunniteltu.

Veistoskisoissa ja hiekkalaatikolla pätevät samat ohjeet. Muotoiltava hiekka on ensin pakattava muottiin tiukaksi massaksi veden kanssa.

- Hyvänä apuna kotipihassa tai hiekkarannalla voi olla ylössuin käännetty ämpäri, josta on leikattu pohja pois. Tärkeää on, että muotti on alaspäin levenevä, jotta sen saa nostettua helposti pois. Hiekkakakuista minunkin urani veistäjänä alkoi, nauraa mestariveistäjä.

Lähteet: YLE Etelä-Savo