Etelän erämaakeidas on retkeilijöiden paratiisi

Hämeen järviylänkö on Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan kaupunkien välisellä alueella sijaitseva ympäristöään karumpi ylänköseutu. Järviylängön retkeilymahdollisuuksia on parannettu sadoillatuhansilla euroilla vuodesta 2005 lähtien. EU-rahalla on kunnostettu muun muassa vanhoja reittejä.

Hämeen maakunta (hist.)
peilityyni järvimaisema
Järviylängöllä on runsaasti kirkasvetisiä lampia ja järviä.YLE Häme / Ville Välimäki
Niko Blomberg tutkii karttaa

Hämeen järviylänkö ja sen retkeilymahdollisuudet ovat lähellä Niko Blombergin sydäntä. Hän on nimittäin jo useamman vuoden ajan vastannut järviylängön alueen palveluiden kehittämisestä. Palveluiden parantuminen näkyy laajan erämaa-alueen reiteillä.

- Ehkä näkyvin ja eniten kiitosta on saanut nimenomaan opastusten osittainen uusiminen ja niiden selkeä parantaminen, kertoo järviylängön matkailua ja reitistöjä kehittävän HÄJY 011 -hankkeen projektipäällikkö Niko Blomberg.

- Jos joku on kuullut, että täällä on hyvä retkeillä, niin kyllähän se paljon auttaa, jos opasteet neuvovat, mistä se reitti lähtee ja minne päin se menee.

Tänä syksynä päättyvän hankkeen aikana on parannusta tullut myös matkailun saralla.

- Yrityspuolella on saatu hirveän hyvä yhteistyö käyntiin. On käyty esimerkiksi messuilla esittelemässä Hämeen erämaa-aluetta. Syyskuussa keskieurooppalaisia matkanjärjestäjiä on tulossa tutustumaan Hämeen järviylänköön ja sen tarjontaan.

Karun kaunis erämaa

Hämeen järviylänkö on metsäistä seutua, jossa on runsaasti soita, lampia ja järviä. Järviylängöllä on runsaasti erilaisia patikointi-, pyöräily- ja melontareittejä. Kirkasvetinen alue houkuttelee myös sukeltamaan tai onkimaan.

Hämeen erämaakeidas houkuttelee matkailijoita myös hiljaisuudella ja sijainnilla. Hämäläisten retkeilijöiden lisäksi luonnossa liikkujia tulee etenkin pääkaupunkiseudulta, Tampereelta ja Turusta.

- Tämä on siinä mielessä helppo kohde, että tämä on lähellä, eli suuremmista metropoleista on vain se tunnin ajomatka. Täällä voidaan tehdä esimerkiksi Lopen Räyskälän alueella niin sanottu Iso-Melkuttimen kierto, joka on noin parin tunnin päiväretki. Sitten täällä onnistuu helposti viikonloppuretki ja vähän pidempikin vaellus.

Lopen Räyskälä on oikeastaan järviylängon keskipiste, josta lähtee monipuolisia reittejä niin Hämeenlinnan, Riihimäen kuin Forssankin suuntaan.

Lounais-Hämeessä sijaitsevat Hämeen järviylängön merkittävimmät luontokohteet eli Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot. Järviylängön ulkoilureittejä markkinoidaan Hämeen Ilvesreitti -tunnuksin.

Lähteet: YLE Häme / Anne Niskanen