1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin Liha haluaa todenmukaista marjakeskustelua

Lapin Lihan toimitusjohtaja haluaisi totuuteen pohjautuvaa keskustelua. Jukka Kriston mukaan thaimaalainen ihmisoikeusaktivisti Junya Yimprasert kävi viime vuonna tutkimassa myös Lapin Lihan poimijoiden oltavat ja yritys sai puhtaat paperit.

Kotimaan uutiset
Thaimaalainen marjanpoimija.
YLE

Keskiviikkona järjestetyssä marjafoorumissa ulkomaalaisia poimijoita käyttävät firmat saivat paljon negatiivista palautetta. Jukka Kristo pitää keskustelua hyvänä, kunhan puhutaan asiasta, ei asian vierestä.

- Se on tietysti vaikea, jos asiaan liittyy tietämättömyyttä. Nythän ulkoministeriö on tekemässä selvitystä, että mikä se tilanne todellisuudessa on ja miten tulevaisuudesa pitäisi toimia asian kanssa.

Kriston mukaan myös tiedotusvälineissä lietsotaan vastakkainasettelua marjafirmojen ja poimioiden välillä.

Kristo odottaa toiveikkaana, että ulkoministeriössä valmisteilla oleva tutkimus tuo esiin ratkaisuja, joissa kaikki osapuolet on otettu huomioon.

- Niitä sääntöjä noudatetaan, mitä korkeat viranomaiset päättävät, sanoo Kristo.

Poimijoiden muuttuminen turistista työntekijäksi pohdituttaa

Etenkin Suomen marjanpoimijayhdistys on vaatinut ulkomaalaisten marjanpoimijoiden statuksen muuttamista turistista työntekijäksi. Yhdistyksen mukaan työntekijänä poimijat saisivat paremman perusturvan ja takuupalkan.

- Jos poiminta tulee työvoimalliseksi niin asiaa tutkitaan sen lainsäädännön mukaisesti, sanoo Kristo.

Lapin lihalla poimijoiden olot ovat kunnossa

Thaimaalainen ihmisoikeusaktivist Junya Yimprasert oli viime vuonna Lapissa kierroksella ja tutustui myös Lapin Lihan poimijoiden oltaviin.

- Hän ei antanut yhtään negatiivista kommenttia siitä, miten asiat hoidettiin. Me ei saatu henkilökohtaisesti mitään huonoa kommenttia, kertoo Kristo

Jukka Kriston mukaan Lapin Lihan poimijoita ei patisteta tekemään ympäripyöreitä päiviä.

- Kenelläkään ei tehetetä emmekä me halua, että he tekevät sellaisia päiviä. Poimijoita ei ole pakotettu mihinkään, ei missään nimessä, Kristo sanoo.

- Ennemminkin heitä pitää jarrutella, että esimerkiksi kuumeisena ei saisi mennä minnekään. Heillä itsellään on kova halu mennä metsään, mutta pakoteta ja käsketä ei, kertoo Kristo.

Kriston mukaan ympäripyöreitä päiviä ei myöskään tarvitse tehdä ansaitakseen omansa pois.

- Nyt on kympin hillan kilohinta. Mitä meillä on poimijat saaneet, niin sato on parempi kuin viime vuonna. Heillä on tänä vuonna noin 30 prosenttia paremmat tienestit kuin viime vuonna. Viime vuonnakin kotiin vietävä summa oli sangen hyvä.

Korvatunturin Marja ei kommentoi

Savukoskelaisen Korvatunturin Marjan edustaja Jari Huttunen ei aio lähteä mukaan keskusteluun.

- Minä tiedän itse, miten meillä asiat hoidetaan ja se riittää. Lisäksi viranomaiset valvovat meidän toimintaa. Sen ei pitäisi kuulua kenellekään, joka mutu-tuntumalla asioita arvio, Huttunen toteaa.

Lähteet: YLE Lappi / Pia Tuukkanen

Lue seuraavaksi