Hyppää sisältöön

Tutkimus: Erektiohäiriö on merkki riskistä kuolla valtimotautiin

Toistuvat erektio-ongelmat voivat olla merkki valtimotaudin kehittymisestä ja kasvaneesta riskistä kuolla siihen, kertoo tuore hämeenlinnalaistutkimus. Huono yleiskunto ja vähäinen liikunta edistävät mieskunnon rapautumista.

Erektiohäiriöt ovat merkki kasvaneesta valtimotaudin riskistä. Lääkäreille se antaa uuden keinon torjua sepelvaltimotautia ja aivohalvausta, sanoo ylilääkäri Ari Palomäki Kanta-Hämeen keskussairaalasta. Kuva: YLE / Timo Leponiemi

- Erektiohäiriö näyttää olevan luonnon ilmoitus miehelle siitä, että valtimotauti uhkaa ja sitä kautta valtimotautiperäinen kuolema, Silloin miehen ei enää kannata hankkia, eikä enää voikaan hankkia lapsia, jos ei heitä pysty elättämään, varoittaa ylilääkäri Ari Palomäki Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

Hämeenlinnassa tehty tutkimus on osa metaboliseen oireyhtymään liittyvää laajempaa tutkimusta, jossa aiemmin on tutkittu muun muassa rypsiöljyn vaikutusta diabetekseen. Erektiotutkimuksessa oli mukana yli sata miestä Hämeenlinnasta ja lähiseudulta.

Hyvä tiedostaa jo nuorena

- Jos ei ota eteen, on aika kiinnittää huomiota omiin valtimoihinsa. Jo 20 - 30 -vuotiaana kannattaa käydä vaa'alla ja katsoa, miten ne kilot kehittyvät. Jos vatsan takia ei näe omia varpaitaan, on korkea aika puuttua asiaan, huomauttaa Palomäki.

- Viimeistään keski-ikää lähestyttäessä on hyvä hetki arvioida elintapojaan ja tarkistaa, joko vyötärölle on kertymässä ylimääräistä rasvaa. Keskivartalolihavuus on haitallisempaa kuin lantion seudun liikakilot.

- Kun yleiskunto alkaa rapautua ja vatsa kasvaa, siihen liittyy erektiohäiriöitä. Samalla se on varhainen merkki valtimotaudista, varoittaa Palomäki.

Hyvät valtimot, paremmin seisoo

Kun mieskunnossa alkaa olla ongelmia, Palomäki kehottaa tarkistuttamaan veren sokeri- ja kolesteroliarvot sekä verenpaineen.

Erektion ylläpitämisessä valtimoiden kunto on avainasemassa. Aiemmin erektio-ongelmien selvittely on ollut urologien alaa. Nyt syitä siihen, miksei miehellä seiso, on etsitty toisesta lähtökohdasta.

- Erektion alkaminen lähtee aivoista, mutta sen ylläpitämisessä valtimoilla on ratkaiseva asema. Verisuonessa on vain yksi solukerros, endoteeli. Tämä erittää lähihormoneja erityisesti valtimon sisäiseen lihakseen.

Nykytekniikalla valtimoiden toimintaa voidaan tutkia anturilla, eikä verisuoniin tarvitse koskea lainkaan.

Hoitoa jo kohonneeseen sairastumisriskiin

Suurin huoli valtimotautien ehkäisyssä on ollut se, miten ongelmiin pystytään puuttumaan riittävän ajoissa. Aiemmin lääkitys aloitettiin vasta sydäninfarktin tai aivohalvauksen jälkeen.

- Lääkitys kannattaa kuitenkin aloittaa jo siinä vaiheessa, kun henkilöllä on kohonnut riski sairastua näihin sairauksiin.

- Lääkärille tämä antaa uuden aseen taistella sepelvaltimotautia ja aivohalvauksia vastaan. Ja meille miehille se antaa hyvän syyn pitää kunnosta huolta ja elää terveellisiä elämäntapoja, korostaa ylilääkäri Ari Palomäki.

Hämeenlinnassa tehdyn tutkimuksen tulokset on julkaistu kansainvälisessä BMV Cardiovascular Disorders -lehdessä.