1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paluumuutto

Pietarsaareen houkutellaan paluumuuttajia

Pietarsaaren seudulla päätettiin ottaa Jaakon Päivistä hyöty irti ja kalastella kaupungissa kotiseudullaan lomailevia turisteja paluumuuttajiksi. Paluumuuttajapäivässä yritykset esittelivät työmahdollisuuksiaan ja kunnat tonttitarjontaansa. Nuoret perheet tuntuvat arvostavan seudulla turvallisuutta, vanhempi väki puolestaan merta ja kauniita maisemia.

paluumuutto
Jaakon Päivillä viihtyivät niin pietarsaarelaiset kuin turistitkin.
YLE / Kalle Niskala
Peltolan perhe Pietarsaaren torilla.

2000-luvulla Pietarsaaren seutu on kärsinyt voimakkaasti rakennemuutoksesta ja teollisia työpaikkoja on kadonnut. Nyt kuitenkin koko seutu on kääntynyt muuttovoittoiseksi ja uudenlaisia työmahdollisuuksia on tullut teollisuuden rinnalle. Pietarsaaren seudun elinkeinokeskus Concordiassa halutaan saada hyvä kehitys jatkumaan ja paluumuuttajapäivä on yksi keino tuoda esiin alueen hyviä puolia.

Yrityksistä mukana oli muun muassa teollisuuden työnantajia, mutta myös palvelualoja esiteltiin.

- Meillä on tarjolla erityisesti asiakaspalvelua puhelimitse tai sitten kirjallisesti. Ja Pietarsaaren toimipisteen vahvuus on se, että meillä palvellaan monella kielellä, kertoi GoExcellent -asiakaspalveluyrityksen operation manager Maria Hällis.

Perheitä houkuttelevat sukulaiset ja kiireettömyys

Jaakon Päivien katuvilinässä näkyy paljon lapsiperheitä. Yksi heistä on Peltolan perhe, joka asuu tällä hetkellä Vantaalla. Peltolan perheellä on paluumuutto mielessä ja sopivia tontteja on jo katseltu. Muutto houkuttelee monestakin syystä, yhteisöllisyys ja kiireettömämpi elämänrytmi viehättävät kahden lapsen isää Jimmy Peltolaa.

- Yks iso syy tietysti on perhe. Meillä on perheet täältä päin ja suku. Kun olen syntynyt täällä ja asunut Pohjanmaalla 20 vuotta, niin jotenkin on kulttuurieroja nyt kun asutaan Vantaalla. Minä kyllä viihdyn paremmin täällä, kiireettömämmässä elämänrytmissä, Peltola pohtii.

Ensihoitajaksi opiskeleva Jimmy Peltola uskoo myös kotiseudun tarjoavan työmahdollisuuksia.

- Ambulansseja on ympäri maata ja sairaaloita ja täällähän on Malmin sairaala. Ja sitten jos ei täältä saa töitä, niin Kokkolahan on tässä lähellä ja Vaasa suhteellisen lähellä.

Eläkeläiset kaipaavat kauniita maisemia

Toinen mahdollinen paluumuuttajaryhmä ovat eläkeläiset. Heitä Pietarsaaressa houkuttelevat tutut ja kauniit maisemat.

- 25 vuotta sitten muutin pois, mutta merta kaipaan edelleen, se on se aa ja oo. Tästä kaupungista en oikein kaipaa mitään, mutta tosiaan - meri, toteaa heinolalainen Heikki Hyytiäinen. Hänen mielestään järvi tai joki ei ole ollenkaan sama asia kuin meren rannalla asuminen.

Merta kaipaa myös Seinäjoella asuva Raimo Lassila, jolla paluumuutto on eräs mahdollisuus tulevaisuudessa.

- Nämä vesistöt täällä ovat paras puoli, kun on täällä kasvanut ja tottunut vesistön äärellä asumaan, pohtii Lassila. Hän viihtyy myös Pietarsaaren keskustassa ja on käynyt Jaakon Päivillä niin kauan kuin niitä on järjestetty.

Työpaikat tekevät paluumuutosta helppoa

Pietarsaaressa jo asuvat nuoret paluumuuttajat tietävät monta hyvää syytä, miksi seudulle kannattaa muuttaa takaisin.

Vöyriltä kotoisin oleva Ulrika Björklund sai opiskelujen jälkeen töitä yhdellä puhelinsoitolla Pietarsaaresta. Myös hänen Luodosta kotoisin oleva miehensä sai helposti töitä Kokkolasta. Niinpä muutto Pietarsaareen oli helppo päätös.

- Lisäksi tämä on sopivan pieni ja täältä löytyy hyvät koulut ja tarhat, perustelee yhden lapsen äiti.

Ville Hautala muutti takaisin Pietarsaareen, koska moni muukin noin kolmekymppinen kaveri on perheineen palannut kotiseudulle. Muitakin hyviä puolia Hautalan on helppo löytää Pietarsaaresta.

- Tietenkin meren läheisyys, itse olen aina asunut meren lähellä, joten se on sellainen tärkeä asia. Ja kaksikielisyys täällä on sellainen rikkaus, joka on minun mielestä aivan loistava juttu, Hautala toteaa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi